Publi Deci Mus III

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaPubli Deci Mus III
 Senador romà 


 Cònsol romà 

Dades biogràfiques
Naixement segle IV aC (Julià)
Mort 279 aC
Activitat professional
Ocupació Polític i militar
Època República Romana
Dades familiars
Pare Publi Deci Mus II
Modifica dades a Wikidata

Publi Deci Mus (llatí: Publius Decius Mus) fou un magistrat romà fill de Publi Deci Mus, cònsol quatre vegades.

Fou cònsol el 279 aC junt amb Publi Sulpici i va combatre contra Pirros; en les files d’aquest va córrer el rumor que Mus es volia sacrificar heroicament atacant massivament el campament epirota, tal com havien fet el seu pare i avi; Pirros va fer saber als romans que havia donat ordes de no matar Mus sinó d’agafar-lo viu per després executar-lo com a malfactor.

Mus va combatre a la batalla d’Asculum, que segon Jerònim de Càrdia fou una victòria de Pirros, segons Dionís d’Halicarnàs fou una batalla equilibrada sense guanyador clar i segons els escriptors romans fou una victòria d’aquestos. Aquest darrera versió se sens dubte falsa i realment la victòria es pot considerar que la batalla va ser equilibrada amb lleugera avantatge del rei.

Segons Víctor, més tard fou enviat contra Volsínia on els esclaus alliberats havien assolit el poder i tractaven amb severitat als seus antics amos. Mus va matar gran nombre d’aquests antics esclaus i altres els va retornar a la seva condició servil. Aquesta expedició és atribuïda a Quint Fabi Màxim Gurges per Flor i Zonares, que la situen el 265 aC. Però el mateix Zonares diu que Gurges va morir durant el setge de la ciutat i s’ha conjecturat que potser el comandament va passar llavors a Mus.