Publi Servili Vàtia Isàuric (cònsol 48 aC)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula de personaPubli Servili Vàtia Isàuric
Naixement 94 aC (2109/2110 anys)
Ocupació polític i militar
Modifica dades a Wikidata

Publi Servili Vàtia Isàuric (Publius Vatia Isauricus), fou un magistrat romà, fill de Publi Servili Vàtia Isàuric (cònsol 79 aC). Va tenir com a model a Cató i Ciceró el considerava un partidari dels optimats.

El 54 aC fou pretor i es va oposar a concedir un triomf a Gai Pomptí; el 49 aC es va declarar per Juli Cèsar i el 48 aC aquest el va fer cònsol i es va quedar a Roma mentre el dictador anava a Grècia.

En el curs del 48 aC va dominar l'intent revolucionari del pretor Marc Celi Ruf. El 46 aC va ser procònsol a Àsia.

A la mort de Cèsar el 44 aC va donar suport a Ciceró i al senat contra Marc Antoni, però quan Octavi va abandonar al senat, Servili va fer el mateix, ja que la seva filla Servília estava promesa a Octavi, i segurament per influència d'aquest es va reconciliar amb Marc Antoni. A la formació del triumvirat el 43 aC, Octavi va trencar la seva promesa amb Servília per casar-se amb Clàudia la filla de Fúlvia (esposa de Marc Antoni), i en compensació Servili va rebre la promesa del consolat pel 41 aC amb Luci Antoni com a col·lega. Era a Roma quan Luci Antoni es va apoderar de la ciutat en la seva lluita contra Octavi (guerra de Perusa) però no va donar suport al seu col·lega però tampoc se li va oposar activament.