Publi Valeri Asiàtic (cònsol any 46)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaPubli Valeri Asiàtic
 Senador romà 


 Cònsol romà 

Dades biogràfiques
Naixement Vindobona
Mort 47 dC (Gregorià)
Roma
Activitat professional
Ocupació Polític i militar
Època Imperi romà
Modifica dades a Wikidata

Publi Valeri Asiàtic (llatí: Publius Valerius Asiaticus) fou un magistrat romà.

Fou cònsol sufecte amb Calígula, però l’any és incert. Fou cònsol amb Claudi el 46 amb Marc Juni Silà. Havia estat molt amic de Calígula però aquest el va insultar i quan fou assassinat Valeri se’n va alegrar i va aturar als soldats que buscaven als assassins.

Era força ric i això fou causa de la seva desgràcia. L’emperadriu Valèria Messal·lina cobejava els seus jardins a Roma, que havien estat de Luci Licini Lucul·le, però encara els havia ampliat; ella sospitava que tenia un afer amb Popea Sabina Major, la mare de la futura esposa de Neró, a la qual detestava; per desfer-se dels dos al mateix va induir al seu amic Suil·li a acusar-los i al mateix temps el llibert Sosibi alertava a Claudi sobre el poder i riquesa de Valeri (47). Valeri havia renunciat el seu consolat el 46 per evitar enveges, però no es va lliurar per això i el 47 fou acusat per Suil·li d’haver participat en l'assassinat de Calígula i de buscar el suport d’un exèrcit germànic (Valeri havia nascut a Viena del Delfinat i tenia connexions a la zona) per assolir el poder.

Claudi s’ho va creure i Valeri fou detingut a Baiae i portat davant l’emperador on Suil·li va fer l’acusació formal; Valeri es va defensar i Claudi l’hauria deixat anar però Messal·lina va convèncer a Vitel·li, llavors cònsol per tercera vegada, d'influir en l’emperador per condemnar-lo a mort; se li va deixar escollir la forma de morir i es va obrir les venes.