Publicitat enganyosa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La publicitat enganyosa és aquella que, de qualsevol forma -inclosa la seva presentació-, indueix o pot induir a error els seus destinataris, pot afectar al seu comportament econòmic o perjudicar o ser capaç de perjudicar un competidor. La llei també entén per enganyosa la publicitat que silencia dades fonamentals dels béns, activitats o serveis, sempre que l'esmentada omissió indueixi a l'error als destinataris.

Exemples de publicitat enganyosa[modifica]

  • La que no inclou l'Impost sobre el valor afegit, per la qual cosa transfereix una informació errònia.
  • La que indueix a confondre un màxim quantitatiu en el servei prestat que després pot no assolir-se. Per exemple els Kbps de capacitat d'una línia de telefonia contractada per navegar en Internet.
  • L'ocultació sota lletra gairebé illegible de condicions com penalitzacions econòmiques si s'interromp el contracte per part del client abans d'un temps determinat.
  • Limitació mitjançant apartats de les condicions generals als quals dirigeix un asterisc, en els quals amb lletra gairebé illegible, s'introdueixen exclusions o limitacions al servei que prèviament s'anuncia. Per exemple oferir telefonia de veu en tarifa plana durant les 24 hores del dia per a després limitar-la a una quantitat de minuts al mes, o a les trucades locals excloent nacionals, etc.
  • No disponibilitat efectiva de les alternatives que publiciten a l'hora de contractar un servei, com pot ser un descodificador per a un satèl·lit o un altre en el cas de canals de pagament.

Publicitat il·lícita[modifica]

La publicitat enganyosa pot estar definida i castigada per les lleis, especialment per la normativa de protecció de consumidors. Així i tot, la publicitat enganyosa és diferent del concepte de publicitat il·lícita, ja que aquest últim cal, entendre-ho de forma més àmplia. És publicitat il·lícita tant la publicitat enganyosa com la publicitat deslleial, la subliminar o qualsevol altra que infringeixi el disposat en la normativa que reguli la publicitat de determinats productes, béns, activitats o serveis.

El tema s'aborda, a gairebé tots els països, dins del dret dels consumidors.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Publicitat enganyosa
  • GARCIA SAIS, FERNANDO. Derecho de los Consumidores a la Información. Una aproximación a la publicidad engañosa en México. Editorial Porrúa-ITAM, México, 2007. (castellà)