Puisaye

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaPuisaye
TipusRegió natural i regió natural de França Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCantó de Bléneau (França) Modifica el valor a Wikidata
Map
 47° 38′ N, 3° 04′ E / 47.63°N,3.07°E / 47.63; 3.07
Límist del Puisaye
Castell de Saint-Fargeau

El Puisaye [pɥizɛ] és una regió natural o comarca de França als límits de l'Orleanès (Orleanesat), Nivernès o Nivernais, i Borgonya. El seu nom alternatiu és Poyaude i el gentilici és puisayens o poyaudins. És una regió de planes humides i verdes amb nombrosos boscos i estanys. El seu nom llatí fou Pusceia.

Mai fou una circumscripció administrativa o religiosa, ni en l'antiguitat, ni en el període feudal, ni modernament, però si fou una comarca tradicional i està descrita en diverses obres com a tal. Els seus límits són: al sud (al departament del Nièvre), una línia seguin Saint-Vérain, Dampierre-sous-Bouhy, Treigny, Sainte-Colombe-sur-Loing i Sougères; à l'est, Fontenoy, Lalande fins a l'Ouanne i Toucy; à l'oest, « entre Briare i Cosne, comença a 3 o 4 km del riu » o sigui Arquian, Thou, Dammarie-en-Puisaye i Batilly-en-Puisaye (al Loiret); i el límit nord va de Toucy, Grandchamp, Champignelles, Le Charme i Rogny-les-Sept-Écluses, entre Yonne i Loiret. El cantó de Charny al Yonne compren Saint-Martin-sur-Ouanne i Parly, que són generalment citades com a part de Puisaye a les obres datades després de 1945.

El 841 es va lliurar a la comarca la important batalla de Fontenoy-en-Puisaye. El 1285 els senyors del castell de Saint-Fargeau es van titular senyors de Puisaye.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Puisaye
  • Alain Bataille, Pascal Dibié, Jean-Pierre Fontaine, Jean-Charles Guillaume, Jean-Paul Moreau, Ferdinand Pavy, Line Storka, Gérard Taverdet, Yonne, Paris, Éditions Bonneton, coll. « Encyclopédies régionales », 1992 (ISBN 2-86253-124-3)
  • Bénigne Defarges, La Puisaye : son terroir, son histoire, Presses monastiques, 1977, 131 p.
  • Gustave Goujon, La Puisaye : essai de définition d'une région naturelle du bassin de Paris, Paris, Delagrave, col. « Revue de géographie annuelle », 1911, 148 p.
  • Xavier Lauprêtre, Bernard Lecomte, Il était une fois la Puisaye-Forterre, París, Editions de Bourgogne, 2009, reed., GED Archives, 2001 (ISBN 9782910396480)
  • Gabriel de Rubercy, En Puisaye. La Dague et l'épée. Combat de Bléneau. La Chasse royale à Saint-Fargeau. La Puisaye, origines et vieux usages, Orléans, Imprimerie de Paul Girardot, 1890,
  • Gérard Savéan, La Puisaye : oiseaux, mammifères, amphibiens, reptiles, orchidées, G. Saveau, 1990, (ISBN 9782950447005)