Pulad Bugha

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPulad Bugha

Pulad Bugha (segle XIV) fou un amir mongol turquitzat al servei d'Amir Husayn i després de Tamerlà. Fou governador de Samarcanda i governador semi independent de Kabul.

Fou un dels principals amirs d'Amir Huseyn, amb qui va participar a diverses accions durant la guerra civil (1365-1368 i 1369). El 1367 Husayn el va designar governador de Samarcanda. Els governs dels amirs de Husayn eren de curta durada i poc després el 1368 fou nomenat governador de Kabul juntament amb el seu germà Ak Bugha. Mercès al desenvolupament de la guerra van esdevenir pràcticament independents fins a arribar a un punt que pràcticament estaven en rebel·lió oberta; però el 1368 Tamerlà i Husayn van acordar la pau i el segon va demanar ajut al primer contra els dos germans rebels a Kabul i a canvi el territori de Kabulistan es repartiria entre ells dos. Timur va agafar el comandament de l'avantguarda i Husayn el de l'exèrcit principal. Van sortir d'Arhanq) Sarai, i van creuar les muntanyes de l'Hindu Kush, i per ràpides marxes, van entrar al territori de Kabul. Quan aquesta notícia va arribar a Ak Bugha, va avançar amb un exèrcit per trobar als invasors. Timur va formar les seves forces en tres divisions, la primera sota Jughtai Bahadur, la segona sota Shaikh Ali Bahadur, i Timur en persona la tercera; els dos exèrcits van xocar i les forces de Timur van anar retrocedint poc a poc i Timur va haver d'atacar per recuperar terreny; va enviar una partida a tallar la retirada dels enemics i quan Ak Bugha va resultar ferit al cap, fou fet presoner i el seu germà Pulad Bugha va dirigir la retirada cap a la fortalesa; els homes de Timur van forçar l'accés amb martells i van entrar a la ciutadella i van fer presoner a Pulad. Husayn va felicitar a Timur pel seu èxit. Timur va retreure als dos germans presoners la seva revolta contra un amo que els havia elevat (però no diu si els va fer matar).[1]

Poc després de la batalla va arribar Amir Husayn a Kabul, que va designar els càrrecs públics; Timur es va queixar de que no li agraïen els seus serveis i de que tampoc no es complia l'acord de repartiment del Kabulistan. Va abandonar la fortalesa enotjat i va acampar a la plana.

Referències[modifica]

  1. An autobiographic relat of the life of emperor Timur, per Charles Stewart