Pwned

De Viquipèdia

El terme pwned[1] és un derivat de l'anglès "owned" o "own", i implica el sometiment o la humillació d'un rival, utilitzat principalment en la cultura dels jocs d'Internet per insultar a un oponent que acabava de ser derrotat. L'inici de la seva utilització es atribueix a un error d'escriptura en un mapa del joc Warcraft, ja que en els teclats qwerty la "p" i la "o" estan al costat l'una de l'altra. També s'atribueix a l'expressió que s'utilitza en executar un escac i mat en el joc d'escacs amb un peó, "pawn" en anglès.

En la jerga hacker o de pirateria informàtica, pwn significa comprometre la seguretat o tenir el control d'un ordinador (servidor o PC), lloc web, dispositiu de xarxa, o aplicació.

M'han "pwned"? [2] és un lloc web que permet als usuaris d'Internet comprovar si les seves dades personals s'han vist compromeses per filtracions de dades. El servei recopila i analitza centenars de volcats de bases de dades que contenen informació sobre milers de milions de comptes filtrades, i permet als usuaris buscar la seva pròpia informació introduint el seu nom d'usuari o adreça electrònica. El lloc ha estat àmpliament promocionat com un recurs valiós per als usuaris d'Internet que desitgen protegir la seva pròpia seguretat i privacitat.

Una campanya de correu brossa es dedica a fer xantatge a les víctimes amb publicar imatges íntimes a canvi de diners, mostrant els noms d'usuari i contrasenyes obtingudes d'aquestes bases de dades. Aquells usuaris que usen la mateixa contrasenya en diversos serveis web i que no la canvien amb regularitat poden creure en la veracitat de l'amenaça si coincideix amb la seva contrasenya actual.[3]

Referències[modifica]