Vés al contingut

Pèlice

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pèlice de figures vermelles d'Apúlia. Dona amb un jove, c. 370 aC. Museu Britànic

Una pèlice (en grec antic: πελίκη /pelíke, i en plural: pelikai, «copa») és un recipient de ceràmica grega, amb la boca ampla i de perfil continu i amb el diàmetre màxim del cos a la zona del peu, a la qual s'uneix sense tija (una de manera similar àmfora tipus C). Compta amb dues nanses verticals i enfrontades que baixen des de la boca fins a l'inici del cos, o amb una nervadura central.[Nota 1][2]

Història

[modifica]

Apareix com a tal recipient en Atenes a l'últim quart del segle vi aC, just després de la introducció de la tècnica de figures vermelles, tot i que hi ha de pintades amb figures negres exemplars, i la seva producció va continuar fins al segle iv aC.[1]

Sembla haver estat una creació d'un grup de colons. Amb el temps es tendeix a fer una vora més ampla, que aconsegueix el diàmetre màxim de l'abdomen al segle iv aC.

Hi ha una variant de pèlice que presenta un coll diferent; és menys comú, però es creu que va ser la variant més antiga.

Se suposa el seu ús va ser l'emmagatzematge i transport d'aliments líquids (com el vi) o sòlids.

Des de l'any 450 aC, algunes pèlices s'utilitzen com a recipients per a les cendres dels difunts.

Va ser utilitzat sobretot, en una versió més petita, en la ceràmica d'Egnàtia.

Notes

[modifica]
  1. Alguns estudis[1] argumenten que a diferència de la part inferior de moltes àmfores, aquesta porta una vora que permet al vas mantenir-se en peu per si mateix. També adverteixen que l'ús del terme és «convencional i arqueològic», perquè en molts textos, la gerra així descrita es defineix o s'identifica amb l'enòcoe, el lekane i el kílix, a més d'amb un bol de fusta.

Referències

[modifica]

Bibliografia

[modifica]
  • Cook, Robert Manuel. Greek Painted Pottery. London ; New York: Routledge, 1997. ISBN 0-415-13860-4. 
  • Fatás, Guillermo; Borrás, Gonzalo M. Diccionario de términos de arte (en castellà). Madrid: Ediciones del Prado, 1993. ISBN 84-7838-388-3. 

Enllaços externs

[modifica]