Ceràmica grega

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Lutròfor atenenc de cap al 680 aC

La ceràmica grega és el conjunt de recipients i altres objectes de ceràmica que es van fer a l'antiga Grècia, que van rebre diferents tipus de decoració pintada i que, en ser un material que resisteix el pas del temps, forneix una gran quantitat de material i informació al registre arqueològic.[1]

Tipus de recipients de ceràmica a l'antiga Grècia[modifica]

Els principals tipus de recipients eren els següents:[2]

 • Àmfora: recipient de gran capacitat per a guardar líquids (vi, aigua, oli d'oliva) o altres productes a granel (gra, fruita seca). Tenien dues nanses.
 • Hídria: gerra també de gran capacitat amb tres nanses: dues als costats per a aixecar-la i una al darrere per abocar-ne el contingut. Es feia servir per a dur aigua.
 • Crater: mena de bol gros, amb la boca ampla, que es feia servir per a barrejar aigua i vi al moment de consumir-lo.
 • Enòcoa: gerra petita amb una nansa al darrere que servia per a agafar la barreja d'aigua i vi sucant-la al crater, i abocar-la en un cílix o un escif per beure.
 • Cílix: recipient refinat semblant a una copa però molt ample (gairebé arriba a semblar un plat amb peu). Servia per a beure.
 • Escif: tassa per a beure, més senzilla que el cílix.
 • Lècit: recipient per a un o dos litres d'oli (que els grecs feien servir per a la higiene personal, com a base per a perfums i per a il·luminar), amb el coll estret per a controlar la sortida del contingut.
 • Alabastre: recipient més petit per a contenir perfum que feien servir les dones. Tenia el coll molt estret, de manera que se'n podien extreure unes gotes sacsejant-lo.
 • Aríbal: recipient arrodonit molt petit, que es podia dur penjat amb una corretja. El feien servir els homes per a dur-hi oli per a untar-se després del gimnàs.
 • Lutròfor: recipient per a dur l'aigua del bany ritual de les núvies abans del casament.

Estils de ceràmica a l'antiga Grècia[modifica]

Alguns dels estils de ceràmica de l'antiga Grècia, per ordre d'antic a nou, són:

El grup pioner va ser un grup de ceramistes grecs que potser formen el primer moviment artístic de la cultura occidental.

Referències[modifica]

 1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.101. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 26 novembre 2014]. 
 2. Woodford, Susan. The Art of Greece and Rome. 2a ed.. Cambridge: Cambridge University Press, 2004, pp. xxi+163. ISBN 0-521-83280-2. (anglès)

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ceràmica grega Modifica l'enllaç a Wikidata