Quantitat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Quantitat és el que resulta d'una mesura (d'una magnitud) i s'expressa amb nombres. 20 kg, 100 cm, 4 h, 20 °C, 40 km/h, són exemples de quantitats que, al seu torn, són resultat de mesurar les magnituds massa, longitud, temps, temperatura i velocitat respectivament.

Tipus de quantitats[modifica | modifica el codi]

D'acord amb la seva substància pot ser: heterogènia o homogènia. I d'acord a la seva forma és: contínua o discreta.

Quantitat homogènia 
Una quantitat és homogènia quan posseeix objectes d'una mateixa espècie o està constitut per una sola substància. Exemples: L'aigua continguda en un recipient.
Quantitat heterogènia 
Una quantitat és heterogènia quan posseeix objectes de diferents espècies o està constituïda per diverses substàncies. Exemples: Una amanida de fruites.
Quantitat contínua
Una quantitat és contínua quan les seves parts no poden ser separades. Exemples: Punts inclosos en un Segment. L'aigua continguda en un recipient (Estrictament parlant, la naturalesa atòmica de la matèria fa que sigui un exemple de quantitat discreta).
Quantitat discreta
Una quantitat és discreta quan les seves parts estan separades o disperses. Exemples: Una amanida de fruites.

En els exemples s'observa que una quantitat contínua o discreta, pot ser també una quantitat homogènia o heterogènia. S'ha d'indicar que les quantitats contínues solament poden ser mesurades, mentre que les discretes, comptades. Mesurar una quantitat contínua és comparar-la amb una altra de coneguda i de la seva mateixa naturalesa, que s'anomena unitat. En canvi comptar una quantitat discreta és comptabilitzar quants objectes diferents conté.

Unitats[modifica | modifica el codi]

La unitat en quantitats contínues, és la quantitat que serveix de comparació, i en quantitats discretes és cada un dels objectes que es compten.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Quantitat Modifica l'enllaç a Wikidata