Ràzgrad

Plantilla:Infotaula geografia políticaRàzgrad
Разград (bg) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
Map
 43° 32′ 27″ N, 26° 31′ 44″ E / 43.540895°N,26.528818°E / 43.540895; 26.528818
PaísBulgària
ProvínciaProvíncia de Razgrad
MunicipiRazgrad Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població32.470 (2024) Modifica el valor a Wikidata (349,72 hab./km²)
Geografia
Superfície92,845 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud270 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal7200 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic084 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webrazgrad.bg Modifica el valor a Wikidata

Ràzgrad (en búlgar: Разград; en turc: Herzarghrad) és una ciutat de Bulgària capital de la província de Razgrad, a la riba del Beli Lom (Бели лом), amb una minoria turca notable (27% el 1998) i bastants gitanos (4%). El complex arquitectònic de Varoixa (segle xix), el museu etnogràfic, i d'altres, i la torre del rellotge en el centre de 1864 juntament amb diverses esglésies i mesquites com Sant Nicolau, Ibrahim Paixa i Mehmed Paixa, formen els seus principals llocs d'interès.

Història[modifica]

Fou l'antiga Abricium, Abritum, Abritus o Abrittus, que fou un centre d'estacionament de reforços romans i escenari l'estiu del 251 de la batalla d'aquest nom en què els gots foren derrotats pels romans. Fou la primera vegada que un emperador (Deci) va morir en batalla contra els bàrbars, en la qual també va morir el seu fill i cèsar Herenni Etrusc. Les restes romanes, buscades molt de temps, van ser trobades finalment el 1981, incloent capitells, columnes, etc.. i a més unes vuit cents monedes d'or d'èpoques diferents

Al segle vi fou destruïda pels àvars i eslaus i al segle vii es va edificar una ciutat eslavobúlgara al seu lloc de nom Hrazgrad, i es creu que fou conquerida pels otomans el 1388 durant la campanya d'Alí Paixà. Va portar els noms de Yenyidje, Herzarghrad-i Djedid (derivat del seu nom eslau) i Kaiadijk dins del kada de Çernovi o Çerven. Al segle xvi va formar part del wakf del gran visir Damat Ibrahim Paixà i al final del segle ja és esmentada com una kasaba (capçalera) d'un kada del sandjak de Nicòpolis. Va esdevenir un centre de comerç amb la República de Ragusa i tenia un barri comercial amb 300 botigues.

Ciutats agermanades[modifica]

El pic Razgrad a l'illa Greenwich a les illes Shetland del Sud, Antàrtida porta el nom per aquesta ciutat

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ràzgrad