Raael Joseffy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRaael Joseffy

Fotografia de Raael Joseffy Modifica el valor a Wikidata
Nom original(hu) Joseffy Rafael
(en) Rafael Joseffy Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 juliol 1853 Modifica el valor a Wikidata
Huncovce Modifica el valor a Wikidata
Mort25 juny 1915 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióPianista
InstrumentPiano
Artistes relacionatsCarl Tausig - Franz Liszt
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 2bbb5063-35ef-47df-89ad-5425e56876a7 Lieder.net: 4565 IMSLP: Category:Joseffy,_Rafael Modifica el valor a Wikidata

Raael Joseffy (Huncovce, 3 de juliol de 1852 - Ciutat de Nova York, 25 de juny de 1915) fou un pianista hongarès.

Feu els estudis musicals al Conservatori de Leipzig, perfeccionant la tècnica del piano amb Tausig i Liszt. Encara molt jove es traslladà a Nova York, on el 1891 entrà a formar part del claustre de professors d'aquesta ciutat, desenvolupant fins a la seva mort una càtedra de piano.

Va escriure nombroses obres de concert, i entre les de caràcter pedagògic una School of Advanced piano-playing (1892), i la titulada Meisterschule des Klavierspiels (1902) ambdues molt elogiades pels tècnics.

Biografia[modifica]

Rafael Joseffy havia nascut a (Hunfalu, actual Huncovce), al comtat de Szepes (actual Eslovàquia) el 1852. La seva joventut la va passar a Miskolc, i va començar el seu estudi del piano allà a l'edat de vuit anys. Va estudiar a Budapest amb Friedrich Brauer, el mestre de Stephen Heller. El 1866 va anar a Leipzig, on els seus mestres van ser Ignaz Moscheles i Ernst Ferdinand Wenzel. El 1868 es va convertir en alumne de Carl Tausig a Berlín, romanent amb ell durant dos anys. Més tard va passar dos estius amb Franz Liszt a Weimar.

Va debutar a Berlín el 1872 i va ser immediatament aclamat com un mestre pianista de gran brillantor. En una revisió de 1874 Hanslick va admirar la seva brillant tècnica però va trobar el seu joc fred.[1] Es va traslladar als Estats Units el 1879, on va viure a la ciutat de Nova York. Joseffy va fer el seu debut americà a Nova York el 1879, amb una orquestra sota Leopold Damrosch. Poc després va tocar amb l'Orquestra Filharmònica de Nova York, i posteriorment va fer moltes aparicions a Nova York i altres ciutats nord-americanes amb Theodor Thomas i l'"Orquestra Theodore Thomas". Joseffy va ser solista dels concerts inaugurals de l'Orquestra Simfònica de Chicago els dies 16 i 17 d'octubre de 1891, interpretant el Primer Concert per a piano de Txaikovski amb Thomas dirigint al Teatre Auditori de Chicago.

L'estil de Joseffy era ampli i complet, però la seva interpretació tenia una certa incisió. Va produir nombroses composicions populars per a piano així com va editar obres de Frédéric Chopin i d'altres compositors per als editors de música G. Schirmer. Moltes de les seves cançons van ser traduïdes de l'alemany a l'anglès per Helen Tretbar.[2] Més tard en la vida es va retirar pràcticament de la plataforma de concerts i va dedicar la seva atenció a l'ensenyament. Entre els seus alumnes hi havia la compositora i cantant nord-americana Florence Turner-Maley. Era un home molt reservat. Henry Wolfsohn va afirmar haver ofert a Joseffy grans sumes per a les gires de concerts, però el pianista va trobar la vida de concert tan severa als seus nervis que no va acceptar. Preferia els ingressos més petits d'un professor a la resplendor de les llums. A Joseffy no li importava absolutament res per la fama o els aplaudiments. Per a ell el seu art era suprem i les altres coses li importaven poc. Mentre era a Nova York, va passar els estius a Tarrytown.

Va morir a la ciutat de Nova York el 1915, als 62 anys.

Referències[modifica]

  1. Grove Music Online: Joseffy, Rafael
  2. "Category:Tretbar, Helen D. - IMSLP: Free Sheet Music PDF Download". imslp.org. Retrieved 2021-06-07.

Bibliografia[modifica]

  • Darryl Lyman: Great Jews in Music. J. D. Publishers, Middle Village, N.Y, 1986.
  • Enciclopèdia Espasa. Volum núm. 28, (segona part) pàg. 2916 (ISBN 84-239-4582-0)
  • Stanley Sadie i H. Wiley Hitchcock (Ed.): The New Grove Dictionary of American Music. Grove's Dictionaries of Music, New York, N.Y. 1986.
  • [1](anglès)Trobar ajuda per a Rafael Joseffy Music and Personal Papers, 1899–1905 The Sousa Archives and Center for American Music.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Raael Joseffy