Rai Radio 1

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióRai Radio 1
Dades
Tipusemissora de ràdio Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1924
Activitat
ÀmbitItàlia Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Propietat deRai Modifica el valor a Wikidata

Lloc webraiplaysound.it… Modifica el valor a Wikidata

Rai Radio 1 és una cadena de ràdio que pertany a l'ens públic italià RAI, i és la més popular de totes les ràdios de l'empresa RAI. Es caracteritza per emetre informatius la major part del dia.

Història[modifica]

Es tracta del descendent directe de la primera emissora de ràdio que va operar a Itàlia, que va iniciar les seves transmissions des de Roma el 6 d'octubre de 1924, amb la veu d'Ines Viviani Donarelli. Aquesta estació, senyal de trucada 1-RO, és operada per la Unione Radiofonica Italiana (URI) de propietat privada. El 1927, aquesta companyia va ser absorbida per Ente Italiano per le Audizioni Radiofoniche (EIAR), que es va convertir en l'única emissora de ràdio autoritzada a Itàlia.

L'EIAR fou rebatejada com a Radio Audizioni Italiane (RAI) el 1944 com a part de la reconstrucció i la millora de la xarxa d'emissores supervivent després de la Segona Guerra Mundial, i la retransmissió de ràdio fou reorganitzada (amb efecte a partir del 3 de novembre de 1946) per proporcionar dos canals nacionals que abastessin la major part del país.[1] El primer canal fou conegut com a Rete Rossa (xarxa vermella), amb seu a Roma i oficina a Florència,[2] així com les estacions de Roma I, Napoli I, Bari I, Firenze, Palermo, Catania, San Remo, nonché Torino II, Milano II i Genova II[3] i el segon com a Rete Azzurra (xarxa blava). Aquests noms "neutres" implicaven que tot i que cada canal era dirigit a proporcionar programació d'un estil contrastat, ambdós eren nominalment iguals en estatut i tenien una missió igualment àmplia.

L'1 d'octubre de 1952, en el marc d'una intervenció destinada a donar a cadascun dels seus canals una "personalitat" més distintiva (es va afegir un Terzo Programma l'1 d'octubre de 1950)[4][5] la RAI va canviar el nom de Rete Rossa pel de Programma Nazionale (programa nacional), esdevingué més tard Primo Programma i eventualment Rai Radio 1.[6][7]

Programes més populars de Rai Radio 1 en tots els anys[modifica]

Programació d'informació[modifica]

Logos[modifica]

2000–2010 2010–2015 2015–2017 2017–present

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]