Raimon Casals i Alsina

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaRaimon Casals i Alsina
RaimonCasals.jpg
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 abril 1922 Modifica el valor a Wikidata (98 anys)
El Guinardó (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióEscultor, forja, Cisellada i ferrer Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Bust de Dalí (1986)
Sant Eloi (1998)

Raimon Casals i Alsina (El Guinardó, 4 d'abril de 1922) és un cisellador, ferrer, forjador i escultor català.

Biografia[modifica]

Fill de Pere Casals Serra (comptable i actor/director de teatre amateur) i de Rosina Alsina Gel, és el quart de 5 germans. El 1939, amb 17 anys s'inicia com a cisellador a la Foneria Artística de bronze a la cera perduda,Talleres Bechini de Barcelona, on hi treballà durant 15 anys. Aquí aprèn l'antic art de la fosa d'escultures i arriba a ser el responsable de l'equip del Taller. En aquella etapa va conèixer a molts dels grans escultors catalans, com Josep Clarà i Ayats, Manolo Martínez Hugué, Llorenç Cairó i Sanchís, Josep Granyer i Giralt, Enric Monjo i Garriga, Joan Rebull, Josep Viladomat i Massanas, Eudald Serra, Martí Llauradó i Mariscot, Miquel Navarro, Josep Cañas i Cañas, Rafael Solanic i Bàlius, Lluís M. Saumells i Panadés, Enric Bassas, Pierrette Gargallo, Lluisa Granero, Joaquim Ros i Bofarull, cisellant algunes de les seves obres. Al mateix any 1939 es matricula a L'Escola del Treball de Barcelona per seguir els estudis d'oficis artístics en l'especialitat de repujat i cisellat, durant cinc anys. A títol personal segueix el curs d'escultura amb el mestre Savall. L'any 1954 s'instal·la pel seu compte fent obres en metall repujat. Sempre ha tingut el seu taller al Guinardó. El seu coneixement dels materials i el seu mestratge li ha donat una gran versatilitat i ha col·laborat en diferents àmbits i amb diversos artistes i joiers com Enric Majoral.[cal citació]

Obra [cal citació][modifica]

Artesania en ferro[modifica]

Desenvolupa dissenys propis donant-los un volum i una harmonia poc freqüents en el treball del ferro, degut al seu domini del repujat. Els seus models inspirats en el món natural, la figura humana i els arquetips de l'imaginari popular, tenen un estil propi i original. Influenciat per Xavier Alexandri en el tractament del metall, i per Josep Clarà per la serenitat, l'harmonia i la unitat de les seves formes.

Ha creat, tant objectes decoratius de caràcter figuratiu (Animals, plantes, cares, grans repujats, Sant Jordi, La Moreneta, al·legories de les quatre estacions o imatges espirituals) com estris útils: Làmpares, fanals, palmatòries, eines pel foc, penjadors, clauers, capçals de llit, tauletes, cofrets, etc. Proveïa regularment obres a botigues de decoració i d'artesania, de Barcelona i la província de Girona. Trobem peces seves per tota la costa catalana i per tota Espanya, amb motius mariners, vaixells de diferents mides i peixos. Durant els anys 1960-70 del seu taller van sortir milers de peces per a molts llocs d'Espanya, França, el Regne Unit, els Estats Units d'Amèrica i Japó. Tot i fer reproduccions dels seus models, realitza tots els passos des de la creació de plantilles, motllos, soldadures i els seus acabats són acurats i impecables, jugant amb diferents tractaments de coloració, banys i patines. El seu impuls creatiu el porta a imaginar sempre noves figures.

Forja [cal citació][modifica]

En l'estil clàssic de la forja artística, els seus forjats destaquen per la senzillesa i lleugeresa. Estris i Jocs d'eines pel foc, capsaleres de llits, reixes, baranes i decoracions.

Indústria [cal citació][modifica]

Fabricació de taules, suports i utillatges per a maquinària industrial per empreses del sector tèxtil, com Endres y Bozung, entre d'altres.

Escultura [cal citació][modifica]

Escultures de petit format en fang o en ferro. Bustos i retrats. Gran format en ferro, bronze

Bust de Dalí [cal citació][modifica]

En 1986, per encàrrec de l'editor Eduard Fornés i Gili, modela un bust del pintor Salvador Dalí, fins ara el més reeixit dels que es poden veure. El bronze es va fondre a la Foneria Artística Parellada a Lliçà d'Amunt i se'n varen fer 9 còpies. Arran d'aquesta obra va viatjar a París convidat per Pierre Argillet, i a Saint Petersburg, Florida, al Dalí Museum, convidat pel matrimoni Reynolds-Morse, col·leccionistes i creadors del museu. El bust va estar exposat a la Sala Parés, a la llibreria surrealista de Figueres i a l'exposició sobre Dalí al Cercle Artístic de Barcelona. Actualment se'n pot veure una còpia al Museu Abelló a Mollet.

Sant Eloi [cal citació][modifica]

L'any 1998 el Gremi de Serrallers de Catalunya li proposa realitzar una imatge de Sant Eloi. La realitza en planxes de ferro soldades, aconseguint un efecte de volum escultòric. El dia 1 de desembre de 1998 es va entronitzar la imatge sobre una enclusa, a la capella del Sant Crist del claustre de la Catedral de Barcelona.

Participacions i exposicions [cal citació][modifica]

Ha participat en nombroses exposicions individuals i col·lectives:

 • 1980 Historia del Ferro, Hospital de la santa Creu, Barcelona
 • 1981 Xipreret-Ateneu de cultura popular. L'Hospitalet de Llobregat
 • Mostra d'artesania. Zaragoza
 • Mostres Col·lectives d'Artistes del Guinardó. Centre cívic del Guinardó
 • 1982. Mostra Artesana “Ferro i Foc”. Cooperativa Rocaguinarda
 • El Corte Inglés, Plaça Catalunya, Barcelona
 • Totes les Mostres d’Artesania del ferro. Centre permanent d’Artesania de Barcelona
 • 2001 Exposició de "Ferros Artístics", Gremi de Serrallers de Catalunya, Centre Català d'Artesania
 • 1998-1999. Exposition internationale de Ferronerie. Couvent des minimes. Perpinyà
 • Ferroniers. Arles/Tech, Collioure
 • Mostra itinerant d’artesania del ferro, Gremi de Serrallers de Catalunya. Tàrrega, Valls, Perpinyà i Girona
 • 2005 Centre Cívic Pati llimona. Artesans del ferro. Gremi de Serrallers

Col·laboracions [cal citació][modifica]

 • Per encàrrec de l'alpinista Jordi Panyella, va fondre una imatge de la Verge de Montserrat en alumini, que fou entronitzada el 21 d'octubre de 1956 per un grup d'escaladors, al cim del Cavall Bernat de Montserrat, i beneïda per l'Abat Escarré.
 • El Gremi de Serrallers de Catalunya li ha encarregat durant 28 anys, la creació i realització dels obsequis que ofereix als seus agremiats, en la celebració anual del seu patró, Sant Eloi, a Barcelona i la provincia de Tarragona.
 • Noms per a cases i escuts per associacions culturals i esportives.
 • Decoració de restaurants i cafés amb aplics figuratius i forjats.
 • Creació d'objectes de regal per pastisseria i editorials.
 • Re-creació de l'Escut del Gremi de Serrallers.
 • Re-creació de la corona de l'Àliga de Reus, per encàrrec de "Cal Biel" de L'Espluga de Francolí.
 • Trofeus, com el de la I Mostra de cinema amateur del Guinardó.
 • Colom de la Pau, per l'espectacle de Maria Dolors Lafitte.
 • Restauració de peces de ferro antigues.
 • Confecció de suports per exposar peces artístiques.
 • Col·laboració amb l'Escola de Serralleria del Gremi de Serrallers de Catalunya.

Reconeixements [cal citació][modifica]

 • Diploma d'honor al Concurs d'Artesania. Lleida 1957
 • Carta de Mestre Artesà de la Generalitat de Catalunya en reconeixement del mestratge en l'ofici de serraller i ferrer, Palau de la Generalitat 1995
 • Homenatge als Mestres Artesans de Catalunya, Gran Teatre del Liceu. 5 Octubre del 2003 (BUTLLETÍ D'ARTESANIA Núm.1. Octubre 2003. Edita: Generalitat de Catalunya. Departament de Treball, Industria,Comerç i Turisme)
 • Gremi de Serrallers de Catalunya: Membre i Soci de Mèrit en reconeixement a la seva alta qualificació com a Artesà,1988. L'any 2015 reb la Medalla d'Or en reconeixement a la seva dedicació al Gremi i per la seva llarga trajectòria professional.

Articles[modifica]

 • Revista CONVIURE, núm. 3. Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar social: " Raimon Casals, un veterà artesà del ferro"
 • Butlletí. Extraordinari 2005 núm. 295. Gremi de Serrallers de Catalunya: "La nostra gent: Raimon Casals Alsina"
 • Amics dels Goigs. Setembre 2007: "Perfil d'en Raimon Casals" i "Sant Eloi a la Catedral de Barcelona" per Assumpció Vilella
 • Sala de premsa. Generalitat de Catalunya. 28.11.2000: El Centre Català d'Artesania obre l'exposició "Ferros Artístics"
 • Diari AVUI. Artesania del ferro. Assumpta Roure
 • EL POU nº 5. Publicació del Grup d'Estudis de la Vall d'Horta i la Muntanya Pelada. "Raimon Casals Alsina, ferrer, cisellador, forjador i escultor". Carlota Giménez