Ramon Pané

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaRamon Pané
Biografia
Naixement segle XV
Mort segle XVI
Activitat
Ocupació Religiós
Orde religiós Orde de Sant Jeroni
Participà en
24 setembre 1493Segon viatge de Colom
Modifica les dades a Wikidata

Ramon Pané (segle xv) fou un ermità jerònim català que va acompanyar Cristòfor Colom en el segon viatge a Amèrica i al qual es considera el primer no amerindi que va aprendre una llengua ameríndia. Se'n desconeix la data de naixement i de mort. Va ser l'autor del primer llibre escrit a Amèrica, titulat Relación Acerca de las Antigüedades de los Indios, on dóna valuosa informació sobre la cultura dels amerindis taíno. També va ajudar al Vicari Apostòlic Bernat Boïl el 6 de gener de 1494, a celebrar la primera missa en terres americanes, a La Hispaniola. En tant que primer catequista, va haver d'aprendre el llenguatge dels nadius i conèixer-ne la cultura. Els nadius van tenir molta confiança en ell i li van contar les seves tradicions i creences.

És per aquesta raó que escriu les seves memòries en les quals descriu els mites, conjurs, cerimònies, medicines i costums dels indis, que comencen així: "Yo, fray Ramón, pobre ermitaño del Orden San Jerónimo, por mandato del ilustre señor Almirante, Virrey y Gobernador de las islas y de la tierra firme de las Indias, escribo lo que he podido averiguar y saber acerca de las creencias e idolatrías de los indios, y cómo veneran a sus dioses, lo cual trataré en la presente relación.."

En aquella època sols hi havia dos monestirs dels quals podria procedir, un d'ells ja desaparegut i l’altre encara dempeus: Sant Jeroni de la Vall d’Hebron o Sant Jeroni de la Murtra, al Maresme. Es creu que Ramon Pané era un frare llec de la comunitat de la Murtra. Quan a l’abril de 1493 els Reis Catòlics eren allà, reberen Cristòfol Colom a la tornada del seu primer viatge, i allà l'Almirall degué conèixer aquell frare, famós molt probablement per la seva sapiència, el seu amor per les plantes i les seves aplicacions medicinals.

Bibliografia[modifica]

  • ARROM, José Juan. Relación acerca de las antigüedades de las Indias de fray Ramón Pané. (México D. F: Ed. Siglo XXI, 1974).
  • DUVIOLS, P. La destrucción de las religiones andinas. (México D. F., 1977).
  • FOSTER, G. Cultura y conquista. La herencia española en América. (México D. F., 1962).
  • LAVIANA CUETOS, María Luisa. La América española, 1492-1898. (Madrid: Ed. Grupo 16, 1997)

Enllaços externs[modifica]

Vegeu també[modifica]