Receptor d'acetilcolina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Receptor colinèrgic)
Receptor d'acetilcolina (nicotinic) heteropentamer, Torpedo marmorata.
Estructura molecular de l'acetilcolina.

Un receptor d'acetilcolina (AChR) és una proteïna integral de membrana que respon a la unió del neurotransmissor acetilcolina. Es troba principalment en les terminacions neuromusculars i tant en el sistema nerviós central com en el perifèric.[1]

Característiques[modifica]

El receptor de l'acetilcolina és una proteïna composta per cinc subunitats, anomenades alfa (dues d'elles), beta, gamma i delta (α, α, β, y δ respectivament).[1] Les miofibrilles s'acoblen al sarcoplasma per unitats motrius GAP ubicades a la perifèria del sarcoplasma.

Classificació[modifica]

Com la resta dels receptors transmembrana, el receptor de l'acetilcolina es classifica segons la seva farmacologia, per l'afinitat i sensibilitat a diferents molècules.[a]

Paper en la salut i la malaltia[modifica]

Els receptors d'acetilcolina nicotínics poden ser bloquejats pel curare, hexametoni i les toxines present en els verins de les serps i alguns peixos com la α-bungarotoxina. Medicaments com els relaxadors de músculs s'uneixen reversiblement als receptors nicotínics i es fan servir en l'anestèsia.

Els receptors nicotínics són els principals mediadors dels efectes de la nicotina. En la miastènia greu el receptor a NMJ s'activa per anticosssos donant la feblesa als músculs.[3] Els receptors muscarínics poden ser bloquejats per l'atropina i l'escopolamina.

Notes[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Arseima Y. Del Valle, Juan G.Reyes, Mariana Silva. El efecto de la mutación L416 W en la concentración de receptores de acetilcolina en la membrana de ovocitos de Xenopus laevis.
  2. Hulme EC, Birdsall NJ, Buckley NJ «Muscarinic receptor subtypes». Annu. Rev. Pharmacol. Toxicol., 30, 1990, pàg. 633-73.
  3. Lindstrom, J. «Autoimmune diseases involving nicotinic receptors». J. Neurobiol., 53, 4, 2002, pàg. 656-65. DOI: 10.1002/neu.10106. PMID: 12436428.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Receptor d'acetilcolina