Reestructuració cognitiva

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

La reestructuració cognitiva és una estratègia general de les teràpies cognitiu-conductuals, destinada a modificar la manera d'interpretació i valoració subjectiva, mitjançant el diàleg socràtic, la modelació i la pràctica d'hàbits cognitius nous. La Teràpia Racional-Emotiva Conductual i la Teràpia Cognitiva són models d'abordatge clínic, on la reestructuració cognitiva figura de manera prominent.

Aquest terme denomina també a una intervenció mèdica classificada en la NIC (Nursing Interventions Classification- 4ed. J.McCloskey i G.M.Bulechek))amb el codi 4700 i la següent definició: "Estimular al pacient perquè altere els esquemes de pensament desordenats i es veja a si mateix i al món de forma més realista."

Entre les activitats a realitzar en aquesta intervenció, poden trobar-se, per exemple, i tal com arreplega la NIC en la seua quarta edició en castellà:

  • Ajudar al pacient a canviar afirmacions (autoafirmacions) irracionals autoinduïdes per afirmacions (autoafirmacions) racionals
  • Ajudar al pacient a identificar l'emoció dolorosa (ira, ansietat, desesperança..)que està sentint
  • Assenyalar els estils de pensament disfuncionals (pensament polaritzat, generalització exagerada, magnificació i personalització
  • Realitzar afirmacions que descriguen la forma alternativa d'observar la situació; aquestes activitats són un extracte de les aparegudes en la intervenció infermera esmentada en la taxonomia internacional de la Classificació d'Intervencions Infermeres (NIC).

Història[modifica]

El que anys després es coneixeria com reestructuració cognitiva, va ser desenvolupada i introduïda en la literatura psicològica en l'any 1958, per Albert Ellis. A través de les dècades va ser ampliat i aprofundit pels practicants de la TREC i posteriorment per l'escola d'Aaron Beck. Actualment s'aplica a una gran varietat de poblacions, entre elles, adolescents, xiquetes i xiquets d'edat escolar, i poblacions esquizofrèniques, amb modificacions tècniques importants, àdhuc en desenvolupament.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]