Referèndum constitucional uruguaià de 2004

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentReferèndum constitucional uruguaià de 2004
Tipusreferèndum Modifica el valor a Wikidata
Data2004 Modifica el valor a Wikidata
EstatUruguai Modifica el valor a Wikidata
Política de l'Uruguai.

El referèndum d'una esmena constitucional sobre la propietat pública del proveïment d'aigua potable va tenir lloc a l'Uruguai el 31 d'octubre del 2004, al mateix temps que les eleccions presidencials.

Tema[modifica]

L'esmena proposta a la Constitució tractava del proveïment d'aigua i del sanejament, incloent un argument on es deia que l'accés a l'aigua potable i al sanejament eren drets fonamentals dels éssers humans, i que

El servei públic de clavegueram i el servei públic de proveïment d'aigua per a consum humà, es proveirà exclusivament i directament per persones legals de l'estat. [1] Arxivat 2007-03-28 a Wayback Machine.

L'esmena tenia el suport del candidat presidencial triomfant, Tabaré Vázquez, i de la coalició política del Front Ampli. Els Amics de la Terra també van donar suport a aquesta iniciativa, argumentant que "crea un precedent fonamental per a la protecció de l'aigua en tot el món, en incloure aquests principis en la Constitució d'un país per mitjans democràtics." [2] Arxivat 2007-04-11 a Wayback Machine.

Resultat[modifica]

L'esmena va ser aprovada per quasi un 63% dels votants.

Resposta Vots %
A favor 62,75%
En contra 37,25%
Total 100%

Conseqüències[modifica]

El maig de 2005, el govern va dir que els contractes amb companyies privades de proveïment d'aigua serien respectats fins a la seva caducitat. [3]

Enllaços externs[modifica]