Referèndum d'independència del Panjab

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Referèndum d'independència del Panjab
Tipusesdeveniment i referèndum d'independència Modifica el valor a Wikidata
Resultat de la votació Modifica el valor a Wikidata

El Referèndum d'independència del Panjab que vol portar a la creació d'un nou estat, el Khalistan (en panjabi: ਖ਼ਾਲਿਸਤਾਨ), a la regió del Panjab, actualment sota administració índia, és una iniciativa, il·legal a l'Índia, que es va dur a terme a partir del 31 d'octubre del 2021 a diverses ciutats amb gran presència de comunitat sikh. La data triada correspon a l'aniversari dels avalots antisikh del 1984 que van tenir lloc després de l'assassinat d'Indira Gandhi.[1] El referèndum que es preveia inicialment per al 2020 va ser retardat fins a l'agost de l'any següent i conegué un altre canvi per a la data actual posteriorment.[2]

Proposta de bandera per al Khalistan

El principal impulsor de l'iniciativa és l'entitat Sikhs for Justice, amb seu a Nova York, fundada el 2007 i dirigida per l'advocat Gurpatwant Singh Pannun. Per mor de legitimar el referèndum, aquest es va realitzar sota la supervisió de la Comissió del Referèndum del Panjab (en anglès: Punjab Referendum Comission), presidida per un estràteg estatunidenc M. Dane Waters, i formada per un grup d’experts en democràcia directa.

Referències[modifica]

  1. «La comunitat sikh promou un referèndum d’independència sobre el Panjab». Vilaweb, 31-10-2021. [Consulta: 31 octubre 2021].
  2. «‘Punjab Referendum 2020’ in UK delayed to Oct 31, organisers say» (en anglès). The Times of India, 11-08-2021. [Consulta: 31 octubre 2021].