Regió Central (Ghana)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaRegió Central
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 5° 30′ N, 1° 00′ O / 5.5°N,1°O / 5.5; -1
EstatGhana Modifica el valor a Wikidata
CapitalCape Coast Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Llengua utilitzadankonya
adele
awutu
tafi Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície9.826 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Identificador descriptiu
Fus horari
ISO 3166-2GH-CP Modifica el valor a Wikidata

La regió Central és una de les 10 regions de Ghana. Està situada al sud de Ghana. És fronterera amb la regió Aixanti i la regió Oriental al nord, la regió Occidental a l'oest, la regió del Gran Accra a l'est i al sud amb el Golf de Guinea. A la regió Central de Ghana hi ha les institucions educatives superiors més destacades del país i té una economia basada en els minerals industrials i el turisme. Entre les atraccions turístiques més destacades hi ha castells, forts i platges a la seva costa.

La regió Central té una superfície de 9.826 km² (8a de Ghana) i, segons el cens de 2010 una població de 2.201.863 habitants (8a de Ghana). Hi ha una densitat de població de 220 habitants per km².

Població i demografia[modifica]

El 96,9% de la població de la regió Central són ghanians i el 2,3% són ciutadans de països de l'ECOWAS. Els districtes en els que hi ha més ciutadans estrangers són Gomoa, Awutu-Efutu-Senya i Agona, sobretot pels refugiats de Libèria i Sierra Leona.[1]

Etnicitat i llengües[modifica]

La majoria de la població de la regió Central són àkans, excepte al districte d'Awutu-Efutu-Senya, en el que el grup ètnic indígena són els guans. Els fantes són els membres del grup àkan predominant a la majoria dels districtes de la regió. Els ewes també estan presents a la regió de manera significativa. Altres minories de la regió són els ga-dangmes (2,3%) i els mole dagbons (1,6%).[1]

  • Els asens són els membres del grup ètnic que parlen el dialecte asen (de la llengua àkan), viuen a l'oest de la regió Central i tenen el centre del seu territori a la ciutat d'Assin Fosu.[2]
  • L'awutu és la llengua que parlen els awutus al districte d'Awutu, a la zona costanera a l'oest d'Accra.[3]
  • El fante és un dialecte de l'àkan que parlen els fantes a gran part de la regió Central.[4]
  • Els dankyires són un grup àkan que tenen com a llengua materna el dialecte dankyira i que tenen el territori a l'oest i al nord-oest de la regió Central, als districtes de Twifo/Hernan/Baix Denkyira, de l'Alt Denkyira Occidental i de l'Alt Denkyira Oriental.[2]
  • Els kwawus tenen el seu territori històric a la Regió Oriental i parlen el dialecte de l'àkan, el kwawu.[2]

Història[modifica]

La regió Central fou creada el 1970 quan fou escindida de la regió Occidental.[5] Aquesta regió fou el primer territori de l'actual Ghana que va entrar en contacte amb els europeus. Cape Coast, la seva capital, també fou la capital de la Costa de l'Or fins al 1877, any en què Accra va assolir la capitalitat. Al castell de Cape Coast el 1844 s'hi va signar el tractat entre els britànics i la Confederació Fante.[5]

Districtes[modifica]

Districtes de la regió Central

Els districtes de la regió Central són:[5]

Economia i turisme[modifica]

Vídeo de la platja a la costa de Winneba, al municipi d'Effutu.

La regió Central de Ghana és un centre educatiu molt destacat del país. El sector econòmic més important és el sector serveis, seguit de la mineria i la pesca.

La regió té molts atractius turístics i el Castell de Cape Coast i el Castell d'Elmina han estat declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i serveixen per a recordar el comerç d'esclaus. La regió és el principal pol d'atracció del turisme del sud de Ghana i té algunes de les seves platges més destacades, així com parcs nacionals com el Parc nacional de Kakum.

Barack Obama fa visitar la ciutat de Cape Coast durant el seu primer viatge internacional com a president dels Estats Units el 2009.

Educació i universitats[modifica]

La Universitat de Cape Coast i la Universitat d'Educació de Winneba són algunes de les universitats més destacades de la regió.

Cultura[modifica]

Cuina[modifica]

La gastronomia àkan és la més destacada de la regió. Els plats més coneguts són el kenkey i el fufu. També cal destacar els plats de peix i fruits del mar.

Ciutadans notables[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Central - Nationality and ethnicity» (en anglès). ghanadistricts.com. Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 10 març 2015].
  2. 2,0 2,1 2,2 «People name: Asen of Ghana». peoplegroups. [Consulta: 27 octubre 2015].
  3. «Awutu. A language of Ghana». ethnologue. [Consulta: 16 març 2015].
  4. «People name: Fante of Ghana» (en anglès). peoplegroups. [Consulta: 26 octubre 2015].
  5. 5,0 5,1 5,2 «Central» (en anglès). Ghanadistricts.com. Arxivat de l'original el 2013-01-18. [Consulta: 10 març 2015].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Regió Central