Regulus (ocell)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuRegulus Modifica el valor a Wikidata

reietó eurasiàtic Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaRegulidae
GènereRegulus Modifica el valor a Wikidata
Cuvier, 1800
Espècies
Mireu el text.

Els reietons (Regulus spp) són un gènere d'aus, l'únic de la família dels regúlids (Regulidae) que pertany a gran ordre dels Passeriformes. El nom llatí regulus ('petit rei') fa referència a l'acolorada corona dels adults de les diferents espècies. Són ocells de distribució principalment holàrtica.

Morfologia[modifica]

  • Els reietons fan entre 9 i 11 cm de llargària i són un dels passeriformes més petits.
  • Les ales i cues són mitjanes. Les cues tenen una incisió en la punta.
  • Bec petit i molt fi.
  • Plomatge gris verdós. La majoria de les espècies tenen un anell ocular o una línia superciliar ostensible.
  • Els mascles tenen una corona amb una taca molt acolorida, que arriba fins a la part superior del bec, excepte en Regulus caledula.

Hàbitat[modifica]

Generalment estan adaptats als boscos de coníferes, però poden acceptar altres ambients, sobretot en l'època de migració. Des dels boscos septentrionals, també han conquerit algunes zones subtropicals. Poblacions insulars ha evolucionat formant espècies i subespècies.

Alimentació[modifica]

La petita grandària i alt metabolisme fan que tingui necessitats alimentàries molt altes. L'animal mor d'inanició a l'hora de no alimentar-se. Són insectívors, menjant pugons, col·lèmbols i altres insectes que troben entre les branques dels arbres, però també en la vegetació del terra.

Reproducció[modifica]

El niu és una estructura petita, en forma de tassa, feta de molsa i líquens que penja de la part terminal de les rames altes de les coníferes. La femella pon entre 7 i 12 ous blancs o pàl·lids, de vegades amb petites taques marrons. La incubació és de 19 - 24 dies.

Taxonomia[modifica]

Antany inclosos a la família dels sílvids (Sylviidae). Alguns autors han reconegut set espècies diferents, però el IOC, versió 11.1, 2021 reconeix únicament 6:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Regulus