Rennequin Sualem

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Rennequin Sualem (Jemeppe-sur-Meuse, 29 de gener de 1645 – mort a Bougival (França) el 1708) era un fuster i un enginyer liegès.

El 1668 va construir per al castell dels comtes de Marchin a Modave, una màquina hidràulica per a pujar d'uns cinquanta metres les aigües del riu Hoyoux per a alimentar una font al pati del castell. Vers 1684, el senyor de Modave Arnold de Ville va trucar-lo a Versalles per a construir-hi la màquina de Marly, que comprenia 14 rodes del tipus desenvolupat a Modave, per a pujar l'aigua del Sena de 163 metres als jardins del castell de Versalles. Lluís XIV va anomenar-lo primer enginyer del rei i va anoblir-lo. Quan el rei va demanar-li com li havia sortit el concepte de la màquina, segons l'anècdota, hauria respost en való: «Tot tusant, sire» (trad.: «En pensar molt, sire»).

En honor a aquest enginyer famós, l'escola superior de politècnica de Lieja va prendre el nom Haute École de la province de Liège Rennequin Sualem.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Robert Halleux, La Machine de Marly, a: Les Wallons à l'étranger hier et aujourd'hui, Namur, Institut Destrée, 2000, pp 97-107, ISBN 2-87035-016-3