Resolució 1094 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1094 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Franja Transversal del Nord de Guatemala
Identificador de llei o regulacióS/RES/1094 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3732)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació20 gener 1997 Modifica el valor a Wikidata
1093 Modifica el valor a Wikidata
1095 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Guatemala

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1094 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 20 de gener de 1997. Després d'expressar el seu suport al procés de pau a Guatemala que havia estat supervisat per les Nacions Unides des de 1994, el Consell va autoritzar l'adhesió de 155 observadors militars a la Missió de Verificació de les Nacions Unides a Guatemala (MINUGUA) després del final de la guerra civil.[1]

El Consell ha recordat els acords entre el govern de Guatemala i la Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalenca (URNG) en que les parts va acordar permetre que les Nacions Unides verifiquessin l'aplicació dels acords de pau. El procés de verificació implicaria el desplegament de personal militar de les Nacions Unides.

Es va decidir que 155 observadors militars i personal mèdic es desplegarien amb MINUGUA per un període de tres mesos, demanant al secretari general Kofi Annan que ho notifiqués al Consell dues setmanes abans de l'inici de l'operació. Es va demanar a ambdues parts que implementessin plenament els seus acords i cooperessin pel que fa a l'alto el foc, la separació de forces, el desarmament i la desmobilització dels combatents d'URNG i altres compromisos. Mentrestant, la comunitat internacional va ser convidada a continuar brindant assistència durant el procés d'implementació.

Prèviament la República Popular de la Xina havia vetat una resolució anterior sobre Guatemala a causa de les declaracions de funcionaris guatemalencs favorables a la independència de Taiwan.[2]

Referències[modifica]

  1. «Security Council authorises deployment of United Nations military observers to verify implementation of ceasefire agreement in Guatemala». United Nations, 20-01-1997.
  2. Tessitore, John; Woolfson, Susan. A Global Agenda: Issues Before the 52nd General Assembly of the United Nations. Rowman & Littlefiled Publishers, 1997, p. 27. ISBN 978-0-8476-8705-3. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1094 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.