Vés al contingut

Resolució 580 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 580 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Frontera entre Lesotho i Sud-àfrica
Identificador de llei o regulacióS/RES/580 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:2639)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació30 desembre 1985 Modifica el valor a Wikidata
TemaLesotho-Sud-àfrica

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 580 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, aprovada per unanimitat el 30 de desembre de 1985, després d'haver escoltat representacions de Lesotho i recordant la Resolució 527 (1982), el Consell va condemnar els últims atacs contra el Regne de Lesotho per part de Sud-àfrica, que van provocar la pèrdua de vides i danys a la propietat el 19 de desembre, en què diversos refugiats sud-africans van ser assassinats a la capital de Lesotho Maseru per la Força de Defensa de Sud-àfrica.[1]

El Consell va exigir a Sud-àfrica que pagués una indemnització a Lesotho, demanant a totes les parts interessades que normalitzessin les seves relacions i que apliquin de manera pacífica els canals de comunicació establerts en matèria de preocupació mútua. Va recordar a Sud-àfrica que complís els seus compromisos per no desestabilitzar els països veïns i començar el procés de desmantellament de l'apartheid.

La resolució va demanar als Estats membres i a les organitzacions internacionals que donessin assistència econòmica a Lesotho a causa del dany causat pels atacs.

Finalment, la resolució va exigir al secretari general de les Nacions Unides establir una presència a Lesotho comprometent-se amb un o dos civils a Maseru per tal de mantenir-lo informat sobre l'evolució. També li va demanar que informés al Consell de Seguretat quan correspongués sobre els esdeveniments a la regió.

Referències[modifica]

  1. Wellens, Karen; T.M.C. Asser Instituut. Resolutions and statements of the United Nations Security Council (1946–1989): a thematic guide. BRILL, 1990, p. 130. ISBN 978-0-7923-0796-9. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

PDF Text de la Resolució a UN.org