Revista mèdica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una revista mèdica, o revista biomèdica, és una revista científica dedicada al camp de la Medicina i de la Salut Pública. La majoria estan publicades per organitzacions o societats relacionades amb les ciències de la salut i els seus articles estan subjectes a revisió per experts com a mètode de control de la qualitat i veracitat dels continguts.

Normes de publicació[modifica]

Les revistes biomèdiques, estan subjectes a unes normes de publicació que recullen com s'ha de preparar un manuscrit per poder ser publicat, els aspectes sobre l'edició i publicació dels articles i les consideracions ètiques que han de seguir en la comunicació dels seus resultats. Aquestes normes són conegudes com a "Normes Vancouver" (per la ciutat canadenca on van ser consensuades per primera vegada), encara que formalment es denominen "requisits d'uniformitat per a manuscrits enviats a revistes biomèdiques" (Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals)[1]

Tipologia documental[modifica]

La majoria de revistes biomèdiques inclouen diversos tipus d'articles. Segons la seva estructura, enfocament, contingut, característiques intel·lectuals i finalitat del document, es poden classificar en:

  • Editorial
  • Carta al director
  • Carta científica
  • Original (de recerca i d'opinió)
  • Revisió (revisió narrativa, revisió sistemàtica i meta-anàlisi)
  • Notes tècniques

Les revistes mèdiques també poden incloure, per exemple, casos clínics, imatges clíniques d'interès, guies clíniques, ressenyes bibliogràfiques, etc. Algunes revistes, en format electrònic, publiquen en línia material multimèdia.

Classificació bibliomètrica[modifica]

Igual que altres revistes científiques, les revistes mèdiques es classifiquen mitjançant indicadors biliomètrics, entre aquests, el més conegut i utilitzat és el factor d'impacte, o índex d'impacte, relacionat amb la probabilitat que un article publicat a la revista sigui citat en un altre estudi, com a fonament d'alguna dada o opinió. Aquest indicador té una influència enorme, però controvertida, quant a la forma en què les publicacions científiques d'investigació són percebudes i avaluades. Cada any és calculat per l'Institut per a la Informació Científica (Institute for Scientific Information, ISI), propietat de l'empresa Thomson Reuters).,[2] per a les publicacions a les quals dona seguiment, les quals són publicades en un informe de cites anomenat Journal Citation Report(JCR).[3]

Referències[modifica]