Ribera de Sant Julià

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia físicaRibera de Sant Julià
Tipus Curs d'aigua
Ubicació
Cota inicial 243,5 m
EstatEspanya
AutonomiaCatalunya
Localització Ribera de Santa Coloma
Cota final 141,9 m
Localització La Comalada
Qualitat
Dimensions 4,8 km  m (Llargada
Creua Corbera i Corbera la Cabana (Rosselló, Catalunya Nord)
Modifica les dades a Wikidata

La Ribera de Sant Julià discorre pels termes comunals de Corbera, de la comarca del Rosselló (Catalunya Nord); just en el límit amb el de Queixàs es forma per transformació de la Ribera de Santa Coloma.

Està situada[1] en el sector oriental del terme de Corbera, que travessa de sud a nord. Hi forma la vall on es troba l'església i antic poble de Sant Julià de Vallventosa; tot seguit, entra en el terme de Corbera la Cabana, ja al Riberal, i la Ribera de Sant Julià discorre per terres més planes, on no forma una vall gaire destacada. En arribar a la intersecció amb el Rec de Tuïr es transforma en la Comalada.

A la part central del seu recorregut pel terme de Corbera deixa a la dreta la capella de Sant Julià de Vallventosa, que havia estat la parroquial d'un poble desaparegut.

Etimologia[modifica]

Segons Joan Coromines, el corònim Ribera prové[2] de Riu, abreujat en re-, ri- o ru-, segons el context. La segona part del topònim prové de la capella i antic poble de Sant Julià de Vallventosa, del terme comunal de Corbera.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «44-Corbera i 45-Corbera la Cabana». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Corbera del Castell i Corbera de les Cabanes». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Coromines, Joan. «Re-, ri-, ru-». A: Onomasticon Cataloniae: Els noms de lloc i noms de persona de totes les terres de llengua catalana. Barcelona: Curial Edicions Catalanes i la Caixa, 1996 (Onomasticon Cataloniae, VI O - Sai). ISBN 84-7256-852-0. .

Referències[modifica]