Riera de Marfà

Infotaula de geografia físicaRiera de Marfà
TipusCurs d'aigua Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial554,5 m
Entitat territorial administrativaCastellcir (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRiera de Castellnou i torrent de la Fàbrega
Final
Cota final517 m
Entitat territorial administrativaCastellcir (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióLa Golarda
Map
 41° 48′ N, 2° 06′ E / 41.8°N,2.1°E / 41.8; 2.1
Afluent
Dades i xifres
Mida5,5 (longitud) km
La Riera de Marfà, respecte del terme de Castellcir

La Riera de Marfà és una riera del terme municipal de Castellcir, a la comarca del Moianès. Aquesta riera és tota dins de la Vall de Marfà.

Es forma al nord-est de la casa de Marfà, a la part central-oriental de la Vall de Marfà, per transformació de la Riera de Castellnou, en el moment que s'hi ajunta el torrent de la Fàbrega, a ponent de la casa de les Vinyes, al lloc on comença, cap a occident la part central de la Vall de Marfà. Des d'aquest lloc, la Riera de Marfà s'adreça cap a ponent, però fent nombrosos meandres. En primer lloc troba el Salt de la Tosca, al costat nord-oest del Molí de Brotons, en un tram que segueix la direcció nord-sud. Tot seguit fa una ampla giragonsa al voltant del paratge de la Tosca, on hi ha l'ermita de la Mare de Déu de la Tosca, deixa a la dreta el Molí de Marfà, i comença l'ample meandre on, formant una península, hi ha la casa de Marfà i l'església de Sant Pere de Marfà a l'esquerra de la riera. En aquest lloc deixa a la dreta els Camps de Marfà. La riera fa tota la volta a la casa i església de Marfà, des de l'est fins a l'oest, passant pel nord, i a ponent de Marfà troba la Font de Gust. Al cap de poc es transforma en la Golarda.

Bibliografia[modifica]

  • RODRÍGUEZ LARA, José Luis. Aproximació a la Toponímia del Moianès. Barcelona: Rafael Dalmau, Editor, 2009. (Col·lecció "Camí Ral", núm. 30). ISBN 978-84-232-0735-0.

Enllaços externs[modifica]