Ripple marks

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Ripple marks asimètriques en una planura de marea sorrenca. El corrent que les va formar ha circulat d'esquerra a dreta de la imatge.
Senyals en una pedra d'un antic llac de l'Oligocè a la Serra de Castelltallat
Ripple marks en sediments antics.

Les ripple-marks (terme en anglès d'ús comú en geologia), són estructures sedimentàries que es formen per l'acció d'un corrent d'aigua o vent sobre un substrat de sorra solta. Les de mida més gran es denominen dunes, especialment les d'origen eòlic. La forma i laminació interna depenen de la velocitat del corrent i de si aquesta és unidireccional o oscil·latòria. Així, pel tipus de corrent, es divideixen en ripple-marks de corrent i ripple-marks d'oscil·lació.

L'aire i els corrents d'aigua produeixen ripple-marks asimètriques, en tant que les oscil·lacions de l'onatge en formen d'altres que són simètriques. La bifurcació de les crestes es produeix únicament en les ripple-marks d'origen eòlic. La distància entre dues crestes d'aquestes ondulacions podt variar entre una fracció de centímetre i diversos decímetres. La seva altura o amplitud és de 5 a 10 vegades menor. Les ripple-marks poden formar-se des del litoral fins a profunditats molt grans. Les seves formes, dimensions i disposició general depenen de les condicions en les quals s'han format (la força de l'onatge, per exemple). El seu estudi és valuós perquè revela les condicions en les quals s'efectua la sedimentació. Per això els geòlegs s'interessen per les ripple-marks conservades a les roques sedimentàries, majorment abundants en gresos, quarsites, limolites o calcàries detrítiques.

Les ripple-marks presenten criteris per indicar direccions de paleocorrents, d'interès en paleogeografia, i criteris de polaritat vertical, d'interès en l'estudi de sèries plegades, doncs assenyalen mur i sostre de l'estratificació (què era a dalt i què a baix quan es va produir la sedimentació).

Formació de ripple-marks de corrent i la seva laminació creuada interna (secció perpendicular a l'eix de la cresta).

Notes i referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Monroe, James S., and Reed Wicander. The Changing Earth: Exploring Geology and Evolution, 2ª ed. Belmont: West Publishing Company, 1997. ISBN 0-314-09577-2 pp. 114-15, 352.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ripple marks