Robbie Basho

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRobbie Basho
Biografia
Naixement30 agost 1940 Modifica el valor a Wikidata
Baltimore (Maryland) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 febrer 1986 Modifica el valor a Wikidata (45 anys)
Berkeley (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals i mort accidental Modifica el valor a Wikidata (Accident vascular cerebral Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióSt. James School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant, guitarrista clàssic Modifica el valor a Wikidata
Activitat1965 Modifica el valor a Wikidata –
InstrumentGuitarra i veu Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficTakoma Records (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lloc webrobbiebasho-archives.info Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm7753860 Musicbrainz: 0a326e5b-9332-4490-a37c-aa3692201401 Songkick: 306021 Discogs: 304770 Allmusic: mn0000830321 Modifica el valor a Wikidata

Robbie Basho (Baltimore, 30 d'agost de 1940 - Berkeley, 28 de febrer de 1986) nascut com Daniel R. Robinson, Jr. va ser un guitarrista acústic, pianista i cantant estatunidenc.[1][2][3]

Biografia[modifica]

Basho va néixer a Baltimore i va quedar orfe quan era un bebè. Adoptat per la família Robinson, Daniel Robinson, Jr. va assistir a escoles catòliques en l'Arxidiòcesi de Baltimore i es va preparar per a la universitat en St. James School, Maryland, una escola episcopal. Després va passar a estudiar en el College Park de la Universitat de Maryland. Encara que tocava el bombardí en la banda de l'escola secundària i cantava en conjunts de secundària i preparatòria, el seu interès per la guitarra acústica va créixer durant els seus anys universitaris, com a resultat directe de la seva amistat amb els seus companys d'estudis John Fahey, Ed Denson i Max Ochs. En 1959, Basho va comprar la seva primera guitarra i es va submergir en l'art i la cultura asiàtiques. Va ser per això que en aquesta època va canviar el seu nom a Basho, en honor al poeta japonès Matsuo Bashō.[1] D'altra banda, el seu interès en la música índia va començar en escoltar a Ravi Shankar, a qui va conèixer en 1962.

Basho va veure la guitarra de cordes d'acer com un instrument de concert i va voler crear un sistema raga per als Estats Units. Durant una entrevista de ràdio en 1974, promocionant el seu àlbum Zarthus, Basho va explicar la seva música detalladament. Va descriure com havia passat per una sèrie de períodes relacionats amb la filosofia i la música, inclosos el japonès, l'hindú, l'iranià i el nadiu americà. Zarthus va representar la culminació del seu "període persa". Basho va afirmar el seu desig, juntament amb John Fahey i Leo Kottke, d'elevar la guitarra de cordes d'acer al nivell d'un instrument de concert. Va reconèixer que la guitarra clàssica era adequada per a "cançons d'amor", però la seva contrapart d'acer podia comunicar foc.

Basho va morir inesperadament a l'edat de 45 anys a causa d'un accident durant una visita al seu quiropràctic, on un experiment de fuetada cervical intencional va provocar la ruptura dels vasos sanguinis del seu coll, la qual cosa va provocar un vessament cerebral fatal.[2]

Estil de guitarra[modifica]

La tècnica de tocar la guitarra amb els dits de Robbie Basho va estar fortament influenciada per la interpretació del sarod i els seus estudis amb el virtuós indi Ali Akbar Khan. Basho va usar afinacions obertes inusuals, incloses diverses variants en Do obert (CGCGCE), i va tocar una guitarra de 12 cordes per a recrear el brunzit característic de la música clàssica índia. Basho sovint usava maneres i escales orientals, però altres influències inclouen la música clàssica europea, el blues (en el seu període anterior) i balades dels Estats Units d'Amèrica.

Renovació d'interès[modifica]

En les dècades de 1970 i 1980, la contribució de Basho a la guitarra acústica de cordes d'acer va ser eclipsada per John Fahey, fundador de Takoma Rècords, així com l'aparició de Windham Hill Records i la seva llista de músics. Hi ha hagut un renovat interès en el seu treball des dels anys 2000, impulsat per les reedicions de Takoma, Tompkins Square i Grass-Tops Recording, així com pel llançament de concerts inèdits. Grass-Tops va heretar cintes que el guitarrista Glenn Jones havia conservat durant trenta anys.

Buck Curran de la banda de folk psicodèlic Arborea ha publicat dos àlbums, tribut a Robbie Basho, We Llauri All One in the Sun (2010) i Basket Full of Dragons (2016). Tots dos àlbums compten amb artistes contemporanis que reinterpreten el material de Basho i composicions originals inspirades en el seu estil.

El cineasta britànic Liam Barker va estrenar el documental Voice of the Eagle: The Enigma of Robbie Basho a Londres a l'octubre de 2015 en el Raindance Festival i la pel·lícula es va estrenar en el Roxie Theatre de San Francisco a l'abril de 2018.[3] Va ser nominat per al Premi del Jurat en el Festival Internacional de Cinema de Santa Bàrbara . El documental rastreja la vida problemàtica de Basho amb material d'arxiu prèviament descobert i entrevistes amb Pete Townshend, William Ackerman, Alex de Grassi, Henry Kaiser, Glenn Jones, Country Joe McDonald, Steffen Basho-Junghans, Max Ochs i Richard Osborn.

Discografia[modifica]

Àlbums d'estudi
Àlbums en viu
Àlbums recopilatoris

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Robbie Basho-Archives/Biography». [Consulta: 10 maig 2023].
  2. 2,0 2,1 «The Cosmos Club». Washington City Paper, 07-07-2006. Arxivat 12 August 2006[Date mismatch] a Wayback Machine.
  3. 3,0 3,1 Reif, Max «VOICE OF THE EAGLE—THE ENIGMA OF ROBBIE BASHO: A film about a legendary musician premieres in San Francisco» (en anglès). The Mindful Word, 25-04-2018 [Consulta: 31 agost 2018].

Enllaços externs[modifica]