Robinzoniada, anu chemi ingliseli Papa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaRobinzoniada, anu chemi ingliseli Papa
რობინზონიადა ანუ ჩემი ინგლისელი პაპა Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióNana Jorjadze Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióIrakli Kvirikadze (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MúsicaEnri Lolashvili (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FotografiaLevan Paatashvili (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ProductoraKartuli Pilmi Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenUnió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1986 Modifica el valor a Wikidata
Durada76 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalgeorgià
rus Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióGeòrgia Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Premis
Càmera d'Or (1987) Modifica el valor a Wikidata



IMDB: tt0091580 Allocine: 182891 Letterboxd: robinsonade-or-my-english-grandfather TCM: 504441 TMDB.org: 149835 Modifica el valor a Wikidata

Robinzoniada, anu chemi ingliseli Papa (georgià: რობინზონიადა ანუ ჩემი ინგლისელი პაპა Robinsoniada o el meu avi anglès a Geòrgia; rus: Робинзонада, или Мой английский дедушка Robinzonada ili moi angliski deduixka) és una pel·lícula de comèdia georgiana del 1987 dirigida per Nana Jorjadze. Es va projectar a la secció Un Certain Regard al 40è Festival Internacional de Cinema de Canes, on va guanyar la Caméra d'Or.[1] [2]

Argument[modifica]

La història principal de la pel·lícula s'emmarca com les reminiscències d'una dona anciana georgiana que recorda la seva història d'amor, molts anys abans, amb un treballador de telègraf anglès. Poc abans de la presa de possessió soviètica de Geòrgia el 1921, Christopher Hughes va anar a Geòrgia rural per treballar en una línia telegràfica entre el Regne Unit i l'Índia, que travessa el territori georgià. (Aquest element argumental es basa en la història real de la línia telegràfica indo-europea, construïda per Siemens el 1868-1870, i operativa fins al 1931).[3] Després que l'Exèrcit Roig envaeix Geòrgia, els empleats britànics són recordats, però el missatge que li ordena que abandoni Geòrgia no arriba mai a Hughes, que s'ha enamorat d'Ana, una jove georgiana que viu en un poble proper. El germà de l'Ana, Néstor, però, és un líder bolxevic local. Es produeix una situació de tensió en la qual Hughes es veu atrapat entre el seu amor per l'Ana i la seva hostilitat cap al seu germà. Finalment, Hughes i Néstor es reconcilien, però al final tots dos són víctimes d'un noble venjatiu que ha estat desposseït de la seva riquesa pel nou règim.

Robinzoniada, anu chemi ingliseli Papa és la primera gran pel·lícula de Nana Jorjadze, basada en un guió del seu marit Irakli Kvirikadze. El tema de l'estranger encallat a la Geòrgia soviètica, que té una història d'amor amb una dona local, ressorgeix a la pel·lícula més coneguda de Jorjadze Shekvarebuli kulinaris ataserti retsepti.[4] Altres característiques destacables de la pel·lícula inclouen la música, composta per Enri Lolashvili, el germà de l'actor Janri Lolashvili (que interpreta el paper d'Hughes a la pel·lícula),[5][6] i l'ús d'estrangers (majoritàriament estudiants residents a Tbilisi en aquell moment) per donar veu en off als fragments de diàleg en anglès que apareixen a la pel·lícula. Un d'ells va proporcionar la veu d'Hughes al llarg de la pel·lícula, incloses aquelles escenes en què parla georgià.

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Festival de Cannes: Robinsonada or My English Grandfather». festival-cannes.com. [Consulta: 23 juliol 2009].
  2. «Les tribulations de mon grand-père anglais au pays des bolcheviks, de Nana Djordjadze». [Consulta: 28 agost 2020].
  3. «Indo-European Telegraph Line». [Consulta: 9 agost 2023].
  4. Tuite, Kevin «review of Bruce Grant, The Captive and the Gift: Cultural Histories of Sovereignty in Russia and the Caucasus». Comparative Studies in Society and History, 52, 2, 2010, pàg. 485–6. DOI: 10.1017/S0010417510000253.
  5. «მუსიკალური პროექტი Nostalgie». [Consulta: 28 agost 2020].
  6. «ენრი ლოლაშვილი». [Consulta: 28 agost 2020].

Enllaços externs[modifica]