Roseana Sarney

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRoseana Sarney

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r juny 1953 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
São Luís (Brasil) Modifica el valor a Wikidata
Governor of Maranhão (en) Tradueix
1r gener 2011 – 10 desembre 2014
Governor of Maranhão (en) Tradueix
17 abril 2009 – 1r gener 2011
Governor of Maranhão (en) Tradueix
1r gener 1999 – 5 abril 2002
Federal deputy of Maranhão (en) Tradueix
Senadora del Brasil
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Brasília Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Brasília Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolítica, sociòloga Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Democràtic Social Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaSarney family (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareJosé Sarney Modifica el valor a Wikidata
GermansSarney Filho i Fernando Sarney Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Roseana Sarney (São Luís, Maranhão, 1 de juny de 1953) és una sociòloga i política brasilera, actualment afiliada al Partit del Moviment Democràtic Brasiler. És governadora i filla de l'expresident José Sarney.

Va ser diputada federal de 1991 a 1995 a l'estat de Maranhão. El 1994 es va presentar per primera vegada a les eleccions al govern del seu estat natal. Amb el suport del seu pare, va guanyar les eleccions i les següents, el 1999, i va estendre la influència del sarneismo en la política de l'estat, ja que tots els governadors des de 1966 havien estat triats per José Sarney.

El 2002 va arribar a ser precandidata a la presidència de la República, pel Partit del Front Liberal, al qual va pertànyer fins a desembre de 2006. Es va retirar en veure el seu nom embolicat en suposats escàndols de corrupció. Quatre anys després, el 2006, va tornar a Maranhão per presentar-se de nou a les eleccions. El seu rival era Jackson Llac, que comptava amb el suport del governador sortint i de només tres partits, mentre que Sarney comptava amb una àmplia coalició al seu favor (PFL, PP, PTB, PMDB, PTN, PSC, PL, PRTB, PHS, PV, PRP). Roseana va vèncer clarament a la primera volta, en obtenir el 47% dels vots, 13 punts per sobre del seu rival. No obstant això, en no obtenir la meitat més un dels vots va haver d'enfrontar-se a una segona tornada. Tots els altres candidats van fer un front comú davant la candidatura de la senadora i Lago una ajustada victòria amb el 51,82% dels vots, enfront del 48,12% de Roseana Sarney. De qualsevol forma, el 2009 es va convertir en governadora després del cessament de Jackson per les recerques de frau electoral en la seva campanya.[1]

Referències[modifica]

  1. «TSE confirma cassação de Jackson Lago e posse de Roseana Sarney no governo do Maranhão» (en portuguès brasiler). Agência Brasil, 16-04-2009. [Consulta: 9 juliol 2022].