Rotació específica

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

En química, una rotació específica ([α]) és una propietat d'un compost químic quiral.[1]:244 Es defineix com el canvi en l'orientació de la llum polaritzada plana monocromàtica, pel producte de la unitat de distància-concentració, com les passades de llum a través d'una mostra d'un compost en solució.[2]:2-65 Els compostos que roten la llum cap a la dreta es diu que són dextrogirs, i es corresponen amb valors de rotació específics positius, mentre que els compostos que giren la llum en sentit antihorari es diu que són levogirs, i corresponen amb valors negatius.[1]:245 Si un compost és capaç de girar la llum polaritzada en un pla, es diu que és "òpticament actiu".

La rotació específica és una propietat intensiva, distingint-la del fenomen més general de la rotació òptica. Com a tal, la rotació observada (α) d'una mostra d'un compost es pot utilitzar per quantificar l'excés enantiomèric d'aquest compost, a condició que es conegui la rotació específica ([α]) per al compost enantiopur. La variància de rotació específica amb la longitud d'ona —un fenomen conegut com a dispersió òptica rotatòria— es pot utilitzar per trobar la configuració absoluta d'una molècula.[3]:124 La concentració de solucions de sucre a granel es determina de vegades per comparació de la rotació òptica observada amb la rotació específica coneguda.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Vogel, Arthur I. Vogel's textbook of practical organic chemistry. 5th ed.. Harlow: Longman, 1996. ISBN 0582462363. 
  2. Haynes, William M. CRC Handbook of Chemistry and Physics.. 95th. CRC Press, 2014. ISBN 9781482208672. 
  3. F. A. Carey; R. J. Sundberg. Advanced Organic Chemistry, Part A: Structure and Mechanisms. Fifth. Springer, 2007.