Rupia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Països on «rupia» és el nom de la moneda oficial
Antiga rupia índia d'argent de Madràs (1817-1835)
Moneda d'1 rupia de Sri Lanka
Moneda de 2 rupies pakistaneses

La rupia (₨ o Rs.) és la unitat monetària de diversos estats del sud d'Àsia i de la costa de l'Índic, concretament de l'Índia, Indonèsia, les Maldives, Maurici, el Nepal, el Pakistan, les Seychelles i Sri Lanka, i també ho fou de l'Afganistan, de Birmània, de l'Àfrica Oriental Alemanya i de l'Àfrica Oriental Britànica.

A les Maldives, la unitat monetària es coneix com a rufiyah, terme que és un cognat de l'hindi rupiya. La rupia índia i la pakistanesa se subdivideixen en 100 paise (en singular paisa). La rupia de Maurici i la de Sri Lanka es subdivideixen en 100 cèntims. La rupia nepalesa es subdivideix en cent paisas (tant en singular com en plural) o quatre sukas o dos mohors.

L'origen del terme "rupia" cal buscar-lo en els mots rūp o rūpā, que signifiquen "argent" en diverses llengües indoàries com l'urdú. El seu derivat rūpaya es va fer servir per denominar la moneda introduïda per Sher Shah Suri durant el seu regnat (1540-1545) al nord de l'Índia. La rūpaya originària era una moneda de plata de 178 g de pes. Des d'aleshores s'ha continuat usant, fins i tot durant l'època de la dominació britànica de l'Índia. Tradicionalment estava feta d'argent, metall del qual deriva el nom de la moneda.

Les quantitats grans de rupies sovint es compten en lakhs (100.000), crores (10.000.000) i arabs (1.000.000.000).

Rupies[modifica]

Rupies usades anteriorment[modifica]