São Domingos de Gusmão (Olivença)

Plantilla:Infotaula geografia políticaSão Domingos de Gusmão

Localització
Map
 38° 37′ 38″ N, 7° 05′ 24″ O / 38.627222222222°N,7.09°O / 38.627222222222; -7.09
EstatEspanya
Comunitat autònomaExtremadura
ProvínciaProvíncia de Badajoz
MunicipiOlivença Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal06108 Modifica el valor a Wikidata

Sâo Domingos de Gusmão

Sâo Domingos de Gusmão (oficialment en espanyol Santo Domingo de Guzmán) és un poble del municipi d'Olivença, actualment sota l'estat espanyol, però disputat per Portugal. Fins al 1801 constituïa una freguesia d'aquest municipi portugués i tenia 353 habitants. Sota l'administració espanyola, es troba integrat en la província de Badajoz. Se situa a 7 km d'Olivença.

D'acord amb les dades del cens del 2013, actualment només hi viuen 16 persones, i és el més petit dels pobles d'Olivença.[1]

Ens ofereix l'església parroquial de S. Domingos de Gusmão, petita edificació popular del segle xvii, amb aspecte d'ermita rural. La façana sustenta un gran pòrtic de severa estructura de marbre i doble campanar. La planta és una nau amb volta simple i capçalera quadrangular de creuer. Les capelles i altres dependències annexades al cos principal originen un conjunt de variats volums i composició harmònica. Una cúpula menuda en xemeneia destaca sobre la teulada. El seu encant principal prové de la peculiar arquitectura popular tradicional d'accent alentejà portugués.

A la primeria del segle xviii, el poble era constituït per prop de 60 persones. Llavors, hi havia a la rodalia les hisendes de Borrachinha, de Monte-longo i Gijarral, entre altres, considerades molt fèrtils.[2]

La mig camí d'Olivença es troba l'ermita de Nossa Sra. das Neves, les festes de la qual se celebren el 5 d'agost. Sobre ella existeix una llegenda que relata la història del petit Joaquim que, quan es trobava perdut en el camp, fou protegit per la Mare de Déu durant la nit.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. INE[1].
  2. Corographia portugueza e descripçam topographica do famoso Reyno de Portugal, Tomo II, Padre António Carvalho da Costa, 1708.