Vés al contingut

Símbol del manat azerbaidjanès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
El símbol del manat azerbaidjanès dissenyat per Robert Kalina.

El símbol del manat azerbaidjanès (; àzeri: Azərbaycan manatı; codi: AZN) és el símbol monetari del manat azerbaidjanès. A Unicode, està codificat com a U+20BC . La forma és una versió arrodonida de la lletra llatina minúscula "m".

Història

[modifica]

Quan l'Azerbaidjan va obtenir la seva independència després de la dissolució de la Unió Soviètica el 1991, va posar en circulació la seva pròpia moneda nacional, el manat azerbaidjanès, i la necessitat d'un signe monetari es va fer evident immediatament. No obstant això, passarien 15 anys abans que Azerbaidjan decidís dissenyar un signe monetari per al manat azerbaidjanès i passarien 22 anys abans que Azerbaidjan introduís realment el signe monetari per al manat azerbaidjanès.

Els nous bitllets de manat azerbaidjanès i el símbol del manat azerbaidjanès, ₼, van ser dissenyats per Robert Kalina el 2006, i el símbol es va afegir a Unicode (U+20BC) el 2013, després de propostes d'addició fallides entre el 2008 i el 2011.[1] El disseny del símbol del manat azerbaidjanès es va inspirar en el disseny del símbol de l'euro (€), basat en una proposta inicial de Mykyta Yevstifeyev,[2] i s'assembla a un símbol de l'euro d'una sola barra girat 90° en el sentit de les agulles del rellotge. El símbol del manat es mostra a la dreta de la quantitat en àzeri i rus.

Esquema

[modifica]

El símbol "₼" és una lletra llatina "m" minúscula estilitzada en forma de semicercle travessat per una línia vertical o diagonal. L'estil específic depèn de la font utilitzada per mostrar el símbol a cada bitllet.[3]

Referències

[modifica]
  1. Aliyev, Rustam. «Azeri Manat symbol is coming to Unicode (U+20BC)» (en anglès). Code.az, 18-06-2013. [Consulta: 11 setembre 2024].
  2. Pentzlin, Karl. «Proposal to add the currency sign for the Azerbaijani Manat to the UCS» (PDF) (en anglès), 10-06-2013. [Consulta: 11 setembre 2024].
  3. «Unicode: Currency symbols (§ 22.1)» (PDF) (en anglès). Unicode.org. Arxivat de l'original el 2016-12-06. [Consulta: 11 setembre 2024].

Enllaços externs

[modifica]
  • a Scriptsource.org (anglès)