SOS Méditerranée

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSOS Méditerranée
Dades
Tipusorganització de salvament marítim Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació segons la llei francesa de 1901 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deInternational Maritime Rescue Federation Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Seu
Indicador econòmic
Ingressos totals5.669.186 € (2020) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

Lloc websosmediterranee.fr Modifica el valor a Wikidata
Facebook: sosmedfrance Twitter (X): SOSMedFrance Instagram: sosmediterranee Modifica el valor a Wikidata

SOS Méditerranée és una organització marítima humanitària de rescat europea que actua al Mediterrani. L'organització impulsa campanyes marítimes per evitar la mort de persones que fugen de Líbia per mar. El grup va ser fundat el juny de 2015 per l'exdiputat alemany alemany Klaus Vogel i la francesa Sophie Beau després que la marina italiana acabés amb l'operació de rescat Mare Nostrum el 2014. La seva seu és a Marsella, França. És una organització sense ànim de lucre que es nodreix de les aportacions privades.

Història[modifica]

L'organització és coneguda per les seves accions durant la crisi dels refugiats a Europa sobretot en aigües internacionals de Líbia, on proporcionava refugi i cura mèdica als refugiats i els desembarcava en un port segur normalment a Itàlia i Malta. Des de l'inici de l'operació de rescat el 2015, l'Aquarius va salvar més de 29000 vides. Va operar amb el vaixell de rescat Aquarius des del 2016 amb el suport de Metges Sense Fronteres en aigües internacionals entre Itàlia i Líbia. La capacitat de rescat de l'Aquarius era d'entre 200 a 550 persones. Uns anys després va començar a utilitzar el Marejonio.[1]

El 2018 Ministre italià de l'Interior Matteo Salvini va criticar durament la seva feina[2] i va prohibir la seva entrada a Itàlia i Malta.[3] El novembre de 2018 van iniciar una campanya conjunta els vaixells de Proactiva Open Arms, Mediterranea i Sea-Watch, que són l'Open Arms, el Marejonio i el Sea-Watch 3, per tal de prosseguir amb el rescat de refugiats al Mediterrani després d'unes setmanes en què els estats els havien impedit actuar de diverses maneres.[4]

Referències[modifica]

  1. John Henley & Angela Giuffrida, "Three NGOs halt Mediterranean migrant rescues after Libyan hostility", The Guardian (14.8.2017).
  2. Nick Squires, "Rescue boat carrying 600 migrants stranded in Mediterranean in stand-off between Italy and Malta", The Telegraph (11 June 2018). Retrieved 13 June 2018.
  3. "Spain urged to take in migrants abandoned by Malta and Italy", The Local (11 juny 2018). 2018.
  4. Periódico, El «Open Arms vuelve al Mediterráneo a rescatar inmigrantes» (en castellà). elperiodico, 23-11-2018.