STEM

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
«STEM» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Microscopi electrònic de transmissió d’escaneig».
«stem» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Mot_primitiu».

STEM és un acrònim per les disciplines acadèmiques de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. Normalment es fa servir per parlar de política educativa. Actualment a vegades és substitueix per STEAM, que incorpora l'art.[1][2][3]

Educació[modifica]

STEM en general té com a objectiu l'ús i implementació d'estudis en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques introduint aquesta metodologia a les escoles amb edats més joves, fins i tot a primària. Un altre objectiu central és que STEM sigui accessible per a tots els alumnes.

Molts programes, estan buscant maneres de millorar l'accés pels alumnes. Per exemple, la NASA té programes i matèria curricular per avançar educació STEM.[4] A més, alguns estats, com Califòrnia, tenen projectes pilot d'extraescolars de projectes de STEM, per exemple, per aprendre les pràctiques que sembla que donaran més possibilitats i com les podem implementar per millorar l'èxit de l'alumnat.[2]

A Canadà, encara que ha superat els Estats Units en graduats de STEM, encara està 12 de 16 països. 21,2% de tots els graduats en Canadà estan de programes STEM, Franca, Alemanya i Àustria tenen molt més. Finlàndia ara té un 30% dels graduats qui surten de ciència, matemàtica, informàtica i enginyer.[5]

A Turquia, la STEM Education Task Force (or FeTeMM—Fen Bilimleri, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) és un coalició d'acadèmics, professors i mestres que s'estan esforçant per augmentar la qualitat de l'educació amb el mètode STEM més que augmentar el nombre de graduats. [4] [5]

Qatar va iniciar una activitat STEM mitjançant el programa AL-Bairaq en el Centre per Materials Avançats (CAM) a la Universitat de Qatar i té com a objectiu un pla d'estudis enfocat a STEM. Per aconseguir-ho, AL-Bairaq ofereix a l'alumnat adolescent educació mitjançant activitats científiques per millorar les seves habilitats, motivació i grau d'implicació. A més, intenta guiar els estudis i treball en el futur. Actualment, 950 alumnes participen en competicions amb 40 escoles.

Dones en camps de STEM[modifica]

Hi ha un desequilibri entre la proporció d'homes i dones. L'Institut d'Estadística de la UNESCO (UIS) va estudiar 89 països, i va estimar que una mica més d'una quarta part de les investigadores (29%) són dones. Existeixen diferents activitats per combatre aquest desequilibri.

Referències[modifica]

  1. «Formació STEM». Arxivat de l'original el 2018-10-07. [Consulta: 7 octubre 2018].
  2. noticias.universia.es «Las disciplinas STEM, carreras con garatías de éxito» (en castellà). Noticias Universia España. Arxivat de l'original el 2018-10-07 [Consulta: 7 octubre 2018].
  3. «STEM, STEAM... ¿pero eso qué es? - ODITE: Observatorio de Innovación Tecnológica y Educativa» (en castellà). Arxivat de l'original el 2018-10-07. [Consulta: 7 octubre 2018].
  4. May, Sandra «STEM Lessons From Space» (en anglès). NASA, 28-05-2015.
  5. «Graduates in science, math, computer science, and engineering». Arxivat de l'original el 2019-05-08. [Consulta: 7 octubre 2018].

Enllaços externs[modifica]