Sanctacaris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSanctacaris Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
SubfílumChelicerata
GènereSanctacaris Modifica el valor a Wikidata

Sanctacaris es un artròpode del Cambrià mitjà, trobat als esquists de Burgess, a la Colúmbia Britànica. Aquest animal mesurava de 46 a 93 mil·límetres de llarg, i es creu que va ser un dels primers actualsquelicerats (entre els quals s'inclouen les actuals aranyes i escorpins).

Inicialment Sanctacaris va ser anomenat informalment 'Santa Claws' ("santa urpes"). A diferència de la majoria de les altres espècies de Burgess, Sanctacaris no estava present a la pedrera del 1909 d'en Charles Doolittle Walcott, i fou descobert a un nivell diferent per Desmond Collins els anys 1980-1981.

Característiques[modifica]

El cap de Sanctacaris té cinc parells d'apèndixs tàctils i un sisè parell més llarg. Els primers tenen cada un altre petit apèndix en forma d'antena. Tenen d'11 segments corporals, amb els corresponents parells de potes i brànquies. El tèlson és ample i pla, en forma de rem.[1]

Referències[modifica]

  1. Briggs, D. E., Collins, D. «A Middle Cambrian chelicerate from Mount Stephen, British Columbia» (PDF). Palaeontology, 31, 3, agost 1988, pàg. 779–798. Arxivat de l'original el 16 juliol 2011. Arxivat 16 de juliol 2011 a Wayback Machine.