Sant Jaume de Queralbs

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Jaume de Queralbs
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XII
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaQueralbs (Ripollès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 20′ 55″ N, 2° 09′ 40″ E / 42.348502°N,2.161237°E / 42.348502; 2.161237
Bé cultural d'interès local
Data17 setembre 2010
Id. IPAC4093 Modifica el valor a Wikidata

Sant Jaume de Queralbs és una església catòlica romana que es troba al municipi de Queralbs (Ripollès). És inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

És l'església parroquial de la localitat i pertany al bisbat d'Urgell.[1] És dedicada a Sant Jaume el Major

Descripció[modifica]

Capitell del porxo de Sant Jaume de Queralbs

És una església que està situada a la part més alta de la població pirinenca de Queralbs, a la vall de Ribes. És un notable exponent de l'arquitectura romànica. És d'una nau amb absis semicircular, força més estret que la nau, i un creuer format més tardanament per l'addició de capelles laterals. Té la volta sensiblement apuntada, cosa que revela una reconstrucció de l'edifici romànic després del terratrèmol del segle xv. La seva porta d'accés és al mur de llevant i conserva encara algunes restes de la ferramenta que abans la decorava. Protegeix la porta un porxo o nàrtex, format per sis arcades, a manera d'una ala d'un claustre, que descansen sobre cinc columnes amb capitells esculpits amb fulles estilitzades, volutes, animals i algun cap humà. Aquest porxo i els seus capitells constitueixen l'element més notable d'aquesta església. És cobert a una vessant i amb bigues, que mostren extrems de testa ben tallats en la fusta. A banda i banda de la nau s'hi afegiren dues capelles quadrades que formen una mena de creuer. Sobre la de tramuntana es bastí el campanar de torre. Una altra espadanya s'aixeca sobre el braç del creuer. A l'extrem de migdia del nàrtex s'hi afegí la sagristia.[2][3]

Història[modifica]

Any 1903

S'esmenta per primera vegada l'any 978 quan es demana al bisbe Guisad l'erecció d'una parròquia al lloc de Queralbs. Al segle xii, amb l'augment de la població, es reedifica la nova església i, poc després, s'hi afegeix el nàrtex. Amb el terratrèmol de 1427 calgué refer la volta.[2] Als segles XVII-XVIII s'afegiren les dues capelles que formen el fals creuer i també la sagristia. Va ser restaurada l'any 1967 amb intervenció de l'arquitecte Francesc Fajula.

Referències[modifica]

  1. «L'església de Sant Jaume de Queralbs al web Catalonia Sacra». [Consulta: 10 setembre 2016].
  2. 2,0 2,1 «Sant Jaume de Queralbs». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 19 gener 2016].
  3. «Església de Sant Jaume de Queralbs». CATALUNYA.COM. [Consulta: 10 febrer 2016].

Bibliografia[modifica]

  • Vigué, Jordi, dir.; Catalunya Romànica. Ripollès., 1987

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Jaume de Queralbs