Sant Joan de Saga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Joan Rodó o de Saga
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcció988-1150
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaGer (Baixa Cerdanya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSaga, Ger (Cerdanya)
Map
 42° 25′ N, 1° 52′ E / 42.41°N,1.87°E / 42.41; 1.87
Bé inventariat
IdentificadorIPAP: 6039

Sant Joan Rodó o de Saga són les runes d'una antiga capella circular, de les poques que es tenen constància a Catalunya, a prop de Saga, el municipi de Ger, a la comarca de la Baixa Cerdanya, que fou destruïda pels francesos el 1793. La imatge fou venuda a un antiquari l'any 1900.

Es presenta com un petit túmul de 8,5 metres de llargària per 7 metres d'amplada. La seva relativa irregularitat en els diàmetres pot ser deguda al fet que el nord sembla escapçat per l'antic camí de Bolvir a Bellver (probable via romana i camí ral). Actualment, s'observen tres blocs de pedra sense treballar que formarien part del sòcol o de les filades baixes i que donen idea de la forma circular de l'edifici. L'estructura continua en el mateix sentit però ja coberta per l'herba del prat. Malgrat tot s'intueix una possible planta circular de les dimensions referides. El topònim de Sant Joan Rodó corroboraria aquest fet, en principi assumit per paral·lels amb altres esglésies d'aquest tipus.

Referències[modifica]

  • «Sant Joan de Saga». Pat.mapa: arqueologia. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 23 octubre 2012].