Vés al contingut

Sant Martí del Castell (Canet de Rosselló)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Sant Martí del Castell
Imatge
La capella del castell, des del sud-oest
Dades
TipusCapella de castell
Construcciósegle xii - 
Dedicat aSant Martí de Tours Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud19 m Modifica el valor a Wikidata
PlantaNau única, absis semicircular.
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCanet de Rosselló Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 43′ N, 3° 01′ E / 42.71°N,3.01°E / 42.71; 3.01
Activitat
DiòcesiElna - Perpinyà

Sant Martí del Castell és l'antiga església parroquial, en ruïnes i en procés de restauració, romànica de la vila rossellonesa de Canet de Rosselló, a la Catalunya del Nord.

La inicialment capella[1] del castell, documentada des del 1075, va servir d'església parroquial de la vila de Canet de Rosselló entre la segona meitat del segle xi i principis del segle xvi, quan va començar a fer-ho la nova església de Sant Jaume, més espaiosa, antiga capella de l'hospital de Canet, esmentada des del 1241. A la baixa edat mitjana en aquesta església estava establert un priorat.

L'edifici[modifica]

Façana meridional de l'església

Des d'un punt de vista arquitectònic, la capella de Sant Martí, pertanyent al castell, tenia originalment una nau i un absis cobert amb volta de quart d'esfera. La nau, dels segles XII a XIV, estava coberta per una volta de punt rodó; l'absis va ser sobrealçat per permetre l'establiment d'una torre, i dues capelles es van obrir al nord i al sud de la nau, formant un transsepte. El treball de restauració ha permès una recuperació total de les parets de llevant i del nord, i la reconstrucció gradual de les parets sud i oest. Era construïda amb còdols ben arrenglerats i ornada amb arcuacions cegues exteriors. En alguns llocs dels pilars dels arcs hi ha restes de decoració escultòrica, amb escacats i cordes.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Gavín, Josep M. «Ros 66. Sant Martí del Castell». A: Inventari d'esglésies 3** Capcir-Cerdanya-Conflent-Vallespir-Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies). ISBN 84-85180-13-5. 
  • Mallet, Géraldine. Églises romanes oubliées du Roussillon. Montpellier: Les Presses du Languedoc, 2003, p. 334. ISBN 978-2-8599-8244-7. 
  • Ponsich, Pere. «Canet de Rosselló: Sant Martí del Castell». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9.