Vés al contingut

Sant Pere de Riu

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 00:02, 25 gen 2010 amb l'última edició de Amadalvarez (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Sant Pere de Riu
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Primera menció escrita1185
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica
arquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Plantauna nau i absis
Campanarquadrat, coronat per un pinacle piramidal entre merlets graonats
Localització geogràfica
ComarcaSelva
 Tordera
LocalitzacióHortsavinyà
Map
 41° 38′ 50″ N, 2° 40′ 40″ E / 41.6472°N,2.6777°E / 41.6472; 2.6777
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC9251 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Diòcesibisbat de Girona Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de Sant Pere de Riu) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

L'església de Sant Pere de Riu pertany al municipi de Tordera ja que formava part de l'antic terme d'Hortsavinyà, però des del punt de vista popular i eclesiàstic ha estat sempre vinculada a la parròquia de Pineda de Mar. Se la coneix també amb el nom de Sant Pere de Pineda.

La documentació més antiga que en fa referència és de l'any 1185. El 1246, a través d'una butlla del papa Innocenci IV, la parròquia, juntament amb Santa Maria de Pineda, va passar a dependre del monestir de Sant Salvador de Breda. Durant molts segles va tenir sacerdot propi, però posteriorment se'n va fer càrrec el rector de Pineda. El 1985 va ser novament oberta al culte, mentre que la rectoria era habilitada com a casa de colònies.

L'església manté l'estructura romànica original, del segle XI, amb nau i absis, i un campanar tardà, de planta quadrada, coronat per un pinacle piramidal entre merlets graonats. El seu aspecte actual és, en gran mesura, fruit de les ampliacions realitzades durant el segle XVII, tot i que encara pot observar-se la decoració original de l'absis romànic, a base d'arquacions cegues i lesenes, de tipus llombard. Aquesta ornamentació és també visible al mur de migdia, on hi havia l'antic portal, que conserva encara dos finestrals romànics. Darrere el campanar hi ha una antiga construcció o comunidor, coneguda com el Mirador, que alguns autors han datat en època preromànica o visigòtica, opinió no compartida per Joaquim Graupera (Catalunya Romànica, vol. XX).

Al camí d'accés a l'església va ser descoberta una necròpolis altomedieval amb lloses sepulcrals que procedeixen d'enterraments realitzats dins l'església, amb motius heràldics esgrafiats, tres de les quals fan de graons d'accés al temple i les altres dues es conserven als parterres davant la porta.