Santa Llúcia de la Fuliola

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santa Llúcia de la Fuliola
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Altitud272 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Fuliola (Urgell) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPlaça de l'Església Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 42′ 49″ N, 1° 01′ 06″ E / 41.713606°N,1.018267°E / 41.713606; 1.018267
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC29760 Modifica el valor a Wikidata

Santa Llúcia de la Fuliola és l'església parroquial de la Fuliola (Urgell) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

La façana es caracteritza per una portalada emmarcada per pilastres acanalades sobre uns grans sòcols bombats, rematades amb capitells de volutes que sostenen un entaulament amb pinacles en forma de pinya. L'arc d'entrada és conopial i al mig, entre volutes enfrontades, hi ha la data 1783, que correspon a l'última etapa de remodelació de l'església. Damunt la portalada hi ha una rosassa.

Portada a la part inferior del campanar

La major part de la façana és d'obra vista amb carreus de pedra perfectament regulars. A la part dreta s'aixeca un campanar de base quadrada i dos trams d'alçada acabat amb una balustrada superior amb coronament piramidal. Interiorment la planta és basilical, de tres naus sense transsepte. Les naus estan dividides per columnes vuitavades amb capitell dòric que sostenen arcs de mig punt. La nau principal és més elevada que les laterals, fet que permet situar-hi un claristori amb tondos. La coberta és de volta de canó subdividida en vuit trams. L'absis és poligonal.[1]

Història[modifica]

Aquest temple parroquial és modern, ja que pels vestigis que apareixen al tram inferior del campanar és prou clar que l'antiga església era d'origen romànic. A més, a un costat de la torre campanar hi ha una porta d'època romànico-gòtica que encara resta de l'antiga església. Però la data gravada a la porta principal, 1783, és la que ens fa veure la construcció d'aquesta nova església.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santa Llúcia de la Fuliola
  1. 1,0 1,1 «Santa Llúcia de la Fuliola». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 26 gener 2017].