Sauna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Sauna (desambiguació)».
Sauna seca convencional

Una sauna és un bany de vapor a altes temperatures, que oscil·len entre els 70 °C centígrads (en saunes humides o banys turcs) i els 70 °C o 90 °C (en saunes seques).[1]

Té lloc en recintes petits generalment de fusta, i proporciona als seus usuaris efectes beneficiosos per l'organisme a través de l'eliminació de toxines gràcies a la sudoració. Per aquesta raó és utilitzada per a fins higiènics iterapèutics.

Història[modifica]

Sauna de fum a Finlàndia

Etimologia[modifica]

Pel que fa a l'etimologia, el mot sauna prové del finès i fa referència als banys tradicionals finlandesos i tanmateix, a les cases de bany. La reconstrucció del mot arcaic és savńa. Hi ha, a més a més, mots equivalents en les llengües bàltiques i fineses.[2]

Primeres saunes[modifica]

Les primeres saunes eren forats excavats en vessants de terra i que eren destinats a habitatges per a l'hivern. Van evolucionar cap a llars de foc on s'escalfaven pedres a una elevada temperatura. Per oferir una major sensació de calor, aquestes es mullaven amb aigua i desprenien vapor d'aigua. L'aparent elevat augment de la temperatura del recinte incitava a treure's la roba. Són encara utilitzades a Finlàndia, habitualment en dies festius.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sauna
  1. Roy, Robert L. The Sauna: A Complete Guide to the Construction, Use, and Benefits (en anglès). Chelsea Green Publishing, 2009, p. 192-193. ISBN 1603581707. 
  2. Häkkinen, Kaisa (2004): Nykysuomen etymologinen sanakirja. WSOY: Helsinki. pp. 1131–1132 (Diccionari etimològic modern finès)

 Vegeu també[modifica]