Sector econòmic

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

S'anomena sector a tres sectors econòmics: sector primari, sector secundari i sector terciari.

Sector primari[modifica | modifica el codi]

Article principal: Sector primari

El sector primari compren l'agricultura, la ramaderia, la pesca, la mineria, i la silvicultura.

Agricultura[modifica | modifica el codi]

Article principal: Agricultura

L'agricultura, en un sentit ampli, és el conjunt de coneixements i d'activitats que tenen per objecte l'explotació del medi natural, per mitjà del conreu de certes plantes i la domesticació d'alguns animals útils per a la producció d'aliments i altres productes d'interès econòmic. També s'acostuma a incloure la producció forestal encara que es faci l'aprofitament dels arbres silvestres. Però en un sentit estricte, el terme "agricultura" només es refereix al cultiu dels vegetals i exclou la ramaderia, tot i que sovint hi ha una explotació mixta d'animals i plantes. A partir del segle XIX, els coneixement científic interdisciplinari que comporta l'agricultura s'agrupen en l'agronomia.

Comprèn 18 milions d'hectàrees. Es pot practicar de secà o de regadiu.

  • L'agricultura de secà ocupa 14,5 milions d'hectàrees que es rega amb l'aigua de la pluja. Els principals conreus d'agricultura de secà són: blat, oliveres i vinyes.

Ramaderia[modifica | modifica el codi]

Article principal: Ramaderia


Activitat humana consistent en la domesticació i explotació d'animals per obtenir-ne aliment, productes derivats (llana, cuir, etc.), o serveis. Al conjunt d'animals així emprats s'anomena bestiar. Els responsables dels ramats en pastura s'anomenen pastors.

Pot ser de: bestiar oví, bestiar boví, animals de granja i bestiar porcí.

  • El bestiar oví compren 23 milions de caps que es crien a l'interior de la península on s'alimenta de pinso. D'aquest bestiar se n'obté carn i llet.
  • El bestiar boví compren més de 6 milions de caps que abunden al nord de la península on s'alimenten de pastura.D'aquest bestiar també se n'obté carn i llet.
  • Els animals de granja compren 180 milions de caps i se n'obtenen ous i carn.
  • Bestiar porcí compren més de 25 milions de caps i es crien a gairebé tot el territori. Se'n obté carn de la qual una part se'n fan embotits.

Pesca[modifica | modifica el codi]

Article principal: Pesca

La pesca és l'esport de capturar peix (per a menjar o com a trofeu), i també la indústria basada en la captura de peix o marisc. La pesca es pot dur a terme en el mar, rius, llacs o qualsevol altre tipus d'embassament d'aigua.

La pesca pot ser pesca d'altura o pot ser pesca d'altura. Existeixen unes 30.000 espècies de peixos de les que es capturen unes 2.000, malgrat la pesca massiva es redueix a poc més de 800. El volum total de la pesca en el món és de 100 milions de tones aproximadament.

Una nau factoria que neteja, empaqueta, congela el peix i magatzena fins a 20.000 tones. També rebren el peix dels vaixells directamet o mitjançant altres embarcacions intermediaries. Poden passar-se un any per el mar abans de tornar al port d'origen. Les reds verticals capturen peixos joves i mamífers com dofins. Els sedals llargs capturen també ocells que viuen del mar o tortugues marines. L'art d'arrossegament és un tipus d'aparell no selectiu i pot realitzar una pesca col·lateral de moltes espècies diferents. La flota d'alta mar pot dur xarxes que arrosseguen fins als 2.000 m de profundidat.

  • La pesca d'altura

Mineria[modifica | modifica el codi]

Article principal: Mineria

Silvicultura[modifica | modifica el codi]

Article principal: Silvicultura
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sector econòmic Modifica l'enllaç a Wikidata