Semàfors de Mortadel·lo i Filemó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Semàfors de Mortadel·lo i Filemó a Plaça Catalunya
Semàfors de Mortadel·lo i Filemó a Plaça Catalunya

Els semàfors de Mortadel·lo i Filemó són uns semàfors de vianants que l'Ajuntament de Barcelona inaugurà com un homenatge pòstum al dibuixant Francisco Ibáñez.[1]

Aquests semàfors tenen les mateixes característiques que els que s'instalen actualment a la ciutat de Barcelona: són grocs, amb leds, de policarbonats, amb un nucli d'alumini i estan equipats amb dispositius sonors per a invidents, però tenen com a característica diferencial que mostren la figura dels personatges més famosos del dibuixant, Mortadel·lo i Filemó. El color verd està representat amb la silueta de Mortadel·lo caminant i el color vermell amb la silueta de Filemó quiet.[2]

Estan localitzats a les següents cantonades:

  • A la cantonada entre els carrers Treball i Concili de Trento al barri de Sant Martí, al costat de la Biblioteca Gabriel García Márquez.[3] Inaugurats per l'alcalde Jaume Collboni el 22 d'octubre de 2023.
  • A la cantonada de la ronda de Sant Pere amb Passeig de Gràcia al ser un espai cèntric de la ciutat. Inaugurats posteriorment.[4]
  • A Gran Via de les Glòries Catalanes amb el carrer de Bac de Roda, un lloc pròxim on residia el dibuixant.
  • A la cantonada del carrer Compte d'Urgell amb el carrer Manso per la seva proximitat amb el mercat del llibre dominical de Sant Antoni.

Les ubicacions foren proposades per l'Associació de Veins i veïnes de Sant Martí de Provençals, l'Associació Profesional del Mercat Dominical del Llibre de Sant Antoni i la Colla Trabucaire de Sant Martí de Provençals.

La idea d'aquest homenatge sorgí de Francisco J. Ibáñez un professor de primària, @maestroconganas a la plataforma X, que va fer la proposta a través de l'esmentada xarxa social[5] i que va tenir un ampli recolzament popular.

Referències[modifica]

  1. Blanchar, Clara. «Mortadelo y Filemón ya tienen semáforo en Barcelona» (en castellà), 21-10-2023. [Consulta: 20 gener 2024].
  2. «Instalados los primeros semáforos de Mortadelo y Filemón | Info Barcelona | Ayuntamiento de Barcelona» (en castellà). [Consulta: 20 gener 2024].
  3. «Mortadelo y Filemón en los semáforos de la ciudad» (en castellà). [Consulta: 20 gener 2024].
  4. «Inauguran en Barcelona la segunda pareja de semáforos dedicada a Mortadelo y Filemón» (en castellà), 27-12-2023. [Consulta: 20 gener 2024].
  5. «Proposta dels semàfors a Twitter» (en castellà).