Semantic MediaWiki

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de programariSemantic MediaWiki
SemanticMediaWiki Logo.png
AcaWiki Semantic Forms screenshot.png
Creador/s Denny Vrandečić i Markus Krötzsch
Desenvolupador(s) Comunitat SMW
Versió estable 2.4.x
Escrit en PHP
Sistema operatiu Multiplataforma
Disponible en múltiples idiomes
Tipus Extensió de MediaWiki
Llicència GPL
Més informació
Lloc web Web oficial
Twitter SemanticMW
Facebook 160459700707245
Google+ 115301028320198614441
Youtube UCXvzIQAkZQixyBRz2dn4-sw
Codi font Codi font
Stack Exchange Etiqueta
SourceForge semediawiki
Seguiment d'errors Pàgina de seguiment d'errors
Modifica dades a Wikidata

Semantic MediaWiki (o abreujat amb SMW) és una extensió de MediaWiki que permet anotar dades semàntiques dins d'una pàgina wiki, podent transformar el wiki que la conté en un wiki semàntic. Les dades emmagatzemades poden utilitzar-se en cerques semàntiques o agregacions, mostrades en diferents visualitzacions, com ara mapes, calendaris i gràfiques, i exportades en formats diversos com ara RDF i CSV.

Història[modifica]

La primera versió del Semantic MediaWiki va aparèixer el 2005 fruit del treball de Markus Krötzsch, Denny Vrandečić i Max Völkel. El seu desenvolupament va gaudir finançament inicial d'un projecte FP6 i, després, gràcies a la Universitat de Karlsruhe. Posteriorment va prendre'n el relleu diferents membres de la comunitat que en va sorgir al voltant.[1]

Sintaxi bàsica[modifica]

Les anotacions semàntiques es realitzen mitjançant «propietats» que connecten la pàgina on es troben a altres dades, que poden ser unes altres pàgines o altres valors, com ara cadenes de text o nombres. La relació entra la propietat i el seu valor reflecteix un triplet semàntic del tipus subjecte -> predicat -> objecte.

Com a exemple, una pàgina sobre Alemanya podria incloure l'estament que la seva capital és Berlín. En aquest cas, la sintaxi seria:

 ... la capital és [[Té capital::Berlín]] ...

que és equivalent a l'afirmació «Alemanya» «té capital» «Berlín», assumint cada element el paper de subjecte, predicat i objecte respectivament.

En tot cas, la forma més habitual d'emmagatzemar aquestes relacions és mitjançant plantilles de MediaWiki, que ja inclouen la sintaxi necessària. En el cas anterior, «Alemanya» podria estar definida per una plantilla de país del tipus:

{{País
...
|Capital=Berlín
...
}}

I la plantilla «País» contindria llavors l'assignació semàntica.

Comunitat[modifica]

La comunitat de desenvolupadors i usuaris es reuneix 2 cops a l'any, a la primavera a Nord-amèrica i a la tardor a Europa, en esdeveniments que s'anomenen SMWCon.[2] Aquestes trobades han reunit fins ara entre 30 i 100 persones segons l'edició, i acostumen a tenir sessions de formació i altres pròpiament en format conferència.

Referències[modifica]

  1. SMW Project, semantic-mediawiki.org
  2. «SMWCon» (en en). [Consulta: 15 novembre 2015].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Semantic MediaWiki Modifica l'enllaç a Wikidata