Sempervivum armenum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSempervivum armenum Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSaxifragales
FamíliaCrassulaceae
TribuSemperviveae
GènereSempervivum
EspècieSempervivum armenum Modifica el valor a Wikidata
Boiss. i A.Huet, 1856

Sempervivum armenum és una espècie de planta amb flors de la família de les crassulàcies (Crassulaceae) del gènere Sempervivum.

Descripció[modifica]

Sempervivum armenum creix com una roseta força solta amb un diàmetre de 2 a 6 cm i només produeix uns quants estolons. Les fulles són nues, ovades-lanceolades a espatulades, són verdes i tenen una punta de color porpra fosc. Les fulles joves estan cobertes d'uns quants tricomes dispersos que són fortament ciliats com una pinta. El limbe foliar fa de 10 a 30 mm de llarg.

Les tiges florals fan una llargada de 6 a 8 cm. Té fulles glandulars i borroses. Tenen entre 12 a 14 flors d'un diàmetre d'1,5 a 2 cm. Els seus sèpals són punxeguts. Els pètals de color groc clar a verdós són lleugerament porpra a prop de la seva base. Els nectaris són grocs, l'estil és en part pelut i les escates de nèctar verticals són gairebé quadrades. Els fol·licles del fruit són completament pubescents.

L'època de floració és el juliol.[1]

El nombre de cromosomes és de .

Distribució i hàbitat[modifica]

Sempervivum armenum és natiu al nord i nord-est de Turquia fins a l'oest del Transcaucas. És una planta perenne suculenta i creix principalment al bioma temperat.[2]

Taxonomia[modifica]

Sempervivum armenum va ser descrita per Pierre Edmond Boissier i Alfred Huet du Pavillon[3] i publicat a Diagnoses Plantarum Orientalium novarum, ser. 2, 2: 60, a l'any 1856.[2]

Etimologia

Sempervivum: nom compost per a dues paraules llatines Semper ("sempre") i vivus ("vivent").[4] Són Sempervivum a causa de ser plantes perennes que mantenen les fulles a l'hivern, i ser força resistents a condicions dificultoses de creixement.

armenum: epítet llatí geogràfic que fa referència a Armènia.[5]

varietats

Referències[modifica]

  1. Erhardt, Walter. Der große Zander. Enzyklopädie der Pflanzennamen (en alemany). 2. Stuttgart: Eugen Ulmer, 2008, pàg. 1737. ISBN 978-3-8001-5406-7. 
  2. 2,0 2,1 «Sempervivum armenum» (en anglès). Royal Botanic Garden Kew - Plants of the World Online. [Consulta: 1r octubre 2023].
  3. «Sempervivum armenum». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 1r octubre 2023].
  4. «Dictionary of Botanical Epithets | secundiflorus - sensibilis», 2019. [Consulta: 1r octubre 2023].
  5. «Dictionary of Botanical Epithets | argentaceus - arrectus», 2019. [Consulta: 1r octubre 2023].
  6. «Sempervivum armenum var. insigne». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 1r octubre 2023].

Bibliografia[modifica]

  • Hart, Henk ’t; Bleij, Bert; Zonneveld, Ben. Urs Eggli. Sempervivum altum (en alemany). Stuttgart: Eugen Ulmer, 2003, p. 350. ISBN 3-8001-3998-7. 

Enllaços externs[modifica]

  • Fotos de Sempervivum armenum