Sempervivum ingwersenii

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSempervivum ingwersenii Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSaxifragales
FamíliaCrassulaceae
TribuSemperviveae
GènereSempervivum
EspècieSempervivum ingwersenii Modifica el valor a Wikidata
Wale, 1942

Sempervivum ingwersenii és una espècie de planta amb flors de la família de les crassulàcies (Crassulaceae) del gènere Sempervivum.

Descripció[modifica]

Sempervivum ingwersenii creix com una roseta amb un diàmetre de fins a 3 cm i produeix estolons llargs i de color vermell marronós. Les fulles són obovades a ovoides, punxegudes i pubescents, tenen una punta curta i punxeguda; són de color verd brillant amb una petita punta de color marró vermellós. La fulla té uns 15 mm de llarg i 7,5 mm d'amplada.

Les tiges florals arriba a una llargada de fins a 11 cm. Té fulles vermelles brillants cap a la punta d'uns 11 mm de llarg i 3 mm d'amplada. Té 13 flors d'un diàmetre d'uns 2 cm. Els seus sèpals són vermellosos, d'uns 6 mm de llarg, es fusionen en una longitud de fins a 3 mm. Els pètals són vermells i tenen vores estretes i més clares. Els estams són de color lila clar, les anteres són de color vermell rosat i l'estil és curt i de color taronja clar.

Distribució i hàbitat[modifica]

Sempervivum ingwersenii està molt estès al Caucas[1] a altituds d'uns 2135 metres. L'espècie només se la coneix per la ubicació tipus. És una planta perenne suculenta i creix principalment al bioma temperat.[1]

Taxonomia[modifica]

Sempervivum ingwersenii va ser descrita per Royden Samuel Wale i publicat a Quarterly Bulletin of the Alpine Garden Society of Great Britain 10: 90, a l'any 1942.[2]

Etimologia

Sempervivum: nom compost per a dues paraules llatines Semper ("sempre") i vivus ("vivent").[3] Són Sempervivum a causa de ser plantes perennes que mantenen les fulles a l'hivern, i ser força resistents a condicions dificultoses de creixement.

ingwersenii: epítet en honor al col·leccionista de plantes del Caucas Walter Edward Theodore Zwillingsen (1885–1960).[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Sempervivum ingwersenii» (en anglès). Royal Botanic Garden Kew - Plants of the World Online. [Consulta: 5 octubre 2023].
  2. «Sempervivum ingwersenii». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 5 octubre 2023].
  3. «Dictionary of Botanical Epithets | secundiflorus - sensibilis», 2019. [Consulta: 1r octubre 2023].
  4. Eggli, Urs; Newton, Leonard E. Etymological Dictionary of Succulent Plant Names (en anglès). Berlín, Heidelberg, Nova York: Springer, 2004, p. 117. ISBN 3-540-00489-0. 

Bibliografia[modifica]

  • Hart, Henk ’t; Bleij, Bert; Zonneveld, Ben. Urs Eggli. Sempervivum altum (en alemany). Stuttgart: Eugen Ulmer, 2003, p. 357–358. ISBN 3-8001-3998-7. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sempervivum ingwersenii
  • Foto de Sempervivum ingwersenii
  • Flors de Sempervivum ingwersenii