Sempervivum sosnowskyi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSempervivum sosnowskyi Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSaxifragales
FamíliaCrassulaceae
TribuSemperviveae
GènereSempervivum
EspècieSempervivum sosnowskyi Modifica el valor a Wikidata
Ter-Chatsch., 1947

Sempervivum sosnowskyi és una espècie de planta amb flors de la família de les crassulàcies (Crassulaceae) del gènere Sempervivum.

Descripció[modifica]

Sempervivum sosnowskyi creix com una planta de roseta esvelta i allargada amb un diàmetre de 10 a 12 cm (poques vegades fins a 15 cm). Les fulles són allargades i espatulades, curtes i gradualment afilades al terç superior, són glabres i breument ciliades. La punta és vermellosa. La fulla té de 60 a 80 mm de llarg i de 15 a 25 mm d'amplada.

Les tiges florals amb fulles denses i amb prou feines pubescents arriba a una llargada de 30 a 40 cm i un diàmetre de 15 mm. Té fulles en forma de llengua que tenen forma de cor a la base i són una mica més llargues i amples que les de la roseta. La inflorescència compacta i uniformement encavallada consta d'espirals bifurcades i, generalment, diverses espirals axil·lars petites. Les flors de tija curta i de 14 a 16 flors tenen un diàmetre de 3 a 3,5 cm. Els seus pètals són roms i allargats en forma d'ou, nus per dins, són vermellosos a les puntes. Els sèpals són lineal-lanceolats de color groc verdós, tenen una franja verda al mig i són liles a la base. Els estams són de color lila, les anteres glabres són grogues. Els nectaris són allargats transversalment.

Distribució i hàbitat[modifica]

Sempervivum sosnowskyi és natiu al nord-est de Turquia fins al Transcaucas. És una planta perenne suculenta i creix principalment al bioma temperat.[1]

Taxonomia[modifica]

Sempervivum sosnowskyi va ser descrita per Ter.-Chatsch.[2] i publicat a Zametki po Sistematike i Geografii Rastenii 13: 17, a l'any 1947.[1]

Etimologia

Sempervivum: nom compost per a dues paraules llatines Semper ("sempre") i vivus ("vivent").[3] Són Sempervivum a causa de ser plantes perennes que mantenen les fulles a l'hivern, i ser força resistents a condicions dificultoses de creixement.

sosnowskyi: epítet en honor al botànic rus Dmitri Ivanovitx Sosnovski (1885–1952).

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Sempervivum sosnowskyi» (en anglès). Royal Botanic Garden Kew - Plants of the World Online. [Consulta: 1r octubre 2023].
  2. «Sempervivum sosnowskyi». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 1r octubre 2023].
  3. «Dictionary of Botanical Epithets | secundiflorus - sensibilis», 2019. [Consulta: 1r octubre 2023].

Bibliografia[modifica]

  • Hart, Henk ’t; Bleij, Bert; Zonneveld, Ben. Urs Eggli. Sempervivum altum (en alemany). Stuttgart: Eugen Ulmer, 2003, p. 363. ISBN 3-8001-3998-7. 

Enllaços externs[modifica]

  • Fotos de Sempervivum sosnowskyi